Thursday, December 27, 2012

Åtgärder mot benskörhet

Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting vill att samtliga vårdcentraler ska börja mäta frakturrisk med internetverktyget Frax.

Att primärvården måste ta en mer aktiv roll för att identifiera och behandla benskörhet är tydligt i ljuset av att Sverige är sämst i Europa på att behandla denna sjukdom. Vårdcentralerna är vår primära chans att fånga upp personer som är i riskzonen för frakturer.

Primärvården i Stockholm bör stimuleras att använda Frax hos alla patienter som misstänks ha osteoporos, för att avgöra om man behöver gå vidare med bentäthetsmätning och medcinbehandling samt medicinanvändningsuppföljning.

Även om Stockholms läns landsting kan dra nytta av Frax för att identifiera fler bensköra är det viktigaste att det bli fler allmänläkare. Då skulle läkarna hinna träffa fler patienter och ställa frågorna ordenligt till alla i riskzonen.

Fakta:
Frax är ett internetbaserat verktyg som räknar ut risken för benbrott genom att läkaren fyller i tolv olika kriterier om patienten i ett internetbaserat formulär,

∙ Räknar ut den procentuella risken för en större benfraktur eller en höftfraktur på tio års sikt.

∙ Väger samman tolv faktorer: ålder, kön, vikt, längd, tidigare fraktur, kortisonanvändning, reumatoid artrit, rökning, alkoholintag, sekundär osteoporos, höftfraktur hos förälder, bentäthet.

∙ Har tagits fram av WHO och anpassats för olika länder.


No comments: