Thursday, March 29, 2012

Snabba ryck för att ge barn vård


Inte längre möjligt hindra barn vård
Dagens Nyheter
29 Mar 2012
Ett beslut möjligör nu för socialstyrelsen att hjälpa barn...
read more...

Den 1 maj 2012 träder en ny lag ikraft där Alliansen med Kristdemokraterna i spetsen och med barnens bästa i fokus, låter socialnämnden få besluta om vård får vidtas, om det krävs när föräldrarna inte kommer överens.
När ett barn har två vårdnadshavare, ska dessa utöva sina rättigheter och skyldigheter i förhållande till barnet tillsammans. Det förekommer då att barn inte får den hälso- och

sjukvård och de sociala insatser som krävs eftersom föräldrarna inte är överens. Problemet har under en längre tid påtalats av Stockholms läns landsting, barnrättsorganisationer och vårdgivare.

Nu ges möjligheter ,även om den ena vårdnadshavaren inte samtycker,att ge stöd till barnet.Samhället kan  gå in och bestämma  vilka insatser som kan anses vara behövliga. Det kan vara stöd från psykiatrin, psykologisk utredning och behandling, liksom för behandling i öppna former samt utseende av kontaktperson eller kontaktfamilj enligt socialtjänstlagen.

Det är med stor tillförsikt jag välkomnar detta beslut och hoppas att fler barn och unga får den hjälp och stöd de har rätt till.

Margaretha Åkerberg (KD)
1.e vice ordf Beredningen för Barn, unga och kvinnor.

No comments: