Friday, March 9, 2012

Politisk markering välkomnas

Oseriösa taxiföretag och enskilda droskägare skinnar kunder i Stockholm. Det skadar turistnäringen och ger hela branschen ett dåligt rykte. Inte minst försvinner intäkter till staten i form av kassafiffel. Tågstationer, hotell, flyg- och båtterminaler i huvudstadsområdet kan inte längre acceptera rådande etiska missförhållanden. För att hålla de oseriösa taxiföretagen utanför tvingas de till extrema informationskampanjer och kunderna måste betala för myndigheternas bristande tillsyn och kontroll.


När taxibranschen avreglerades skulle en intensifierad tillsyn införas, det har inte infriats och tillsammans ed en bristande moral hos enskilda åkare kommer hela branschen åter behöva stramas upp. Det här får inte fortsätta, nu krävs att mycket omorganiseras dels inom polisverksamheten och dels inom Skatteverket.

Trafikpoliser behövs det fler av som jobbar med  taxiproblematiken på heltid. Inför en obligatorisk tömning och sparande av information från taxametrarna till lokala redovisningscentraler. Det är en enkel och billig metod och används redan av merparten av taxibolagen.
Kristdemokraterna har alltid intagit en ledande roll i att motverka ekonomisk brottslighet och hävda en jämlik konkurrens i näringslivet. Men myndigheternas obefintliga tillsyn har öppnat upp för att individer med rymligt samvete och morallöst taxikörande att härja fritt. Det är oacceptabelt.

Karl Henriksson (KD)
Ordförande Tillgänglighets- och färdtjänstberedningen.

No comments: