Friday, March 2, 2012

Transportstyrelsen måste lära sig hitta


Det är med förvåning och oro för färdtjänstresenärerna i Stockholm som jag läser att Transportstyrelsen kommer plocka bort kravet på god lokalkännedom för taxiförare i Stockholms län. En GPS kan aldrig ersätta kunskap om alternativa rutter eller smarta genvägar eller gatstumpar och landsvägar. Det måste ligga en inre karta hos taxichauffören eller droskägaren för att kunna hitta rätt. Att transportera människor i Stockholm är på grund av försenade vägprojekt inte en helt lätt uppgift. Färdtjänstpassagerare kan inte alltid hjälpa till med vägvisning. Därför är det extra viktigt att Stockholm får ha kvar kravet på lokalkännedom.

Sedan avregleringen av taximarknaden har antalet taxibilar ökat med 53% i Stockholm. För kunderna innebär detta att tillgängligheten har ökat kraftigt. Det visas också genom att det finns en hög kundnöjdhet även bland färdtjänstresenärer.

Att sänka kunskapskraven för taxichaufförer i Stockholm är ett steg i fel riktning. Det är viktigt att alla taxichaufförer i Stockholm har en god lokalkännedom. Att ta bort kravet på lokalkännedom riskerar också att leda till att de problem för de som är sjuka och äldre och färdas i färdtjänstbilarna. En trygghet finns alltid i att veta att chauffören hittar även utan GPS.

Därför måste Transportstyrelsen ompröva sitt beslut och behålla kravet på lokalkännedom i enlighet med vad som förs fram i dagens DN.

Karl Henriksson (KD)
Ordförande färdtjänst- och tillgänglighetsberedningen

No comments: