Tuesday, May 21, 2013

Kristdemokraterna föreslår spårvagn till Nya Karolinska

Pressmeddelande
Stockholm den 21 maj 2013


– Vi måste trafikförsörja Nya Karolinska Solna från start 2017. Genom att bygga en spårvägslinje från S:t Eriksplan till sjukhuset slår vi två flugor i en smäll, eftersom arbetet med att planera för att ersätta busslinje 4 med spårväg redan har påbörjats.

Det säger Karl Henrikssson (KD), trafikpolitiker i Stockholms läns landsting, med anledning av att Kristdemokraterna i dag föreslår sin lösning för Nya Karolinska Solna och Hagastaden.

Byggandet av Nya Karolinska Solna. Foto: Holger Elgaard (CC BY-SA)


– Det är viktigt att utnyttja och exploatera hela Hagastaden. Tunnelbana är ett intressant alternativ, men det är dyrt och tar många år extra att bygga. Vi kan inte låta ett nytt supersjukhus och en modern stadsdel stå utan kapacitetsstark kollektivtrafik, säger Karl Henriksson.

Kristdemokraternas förslag till spårvägssträckning överensstämmer med det som Stockholms spårvägar lämnat till Trafiknämnden i landstinget. Det går ut på en ny tvärförbindelse med spårväg genom Stockholm, som ersätter dagens stombusslinje 4 längs Valhallavägen och Odengatan. Från S:t Eriksplan går spårvägslinjen norrut mot Hagastaden och Solna centrum. Bytespunkter finns vid tunnelbanans stationer Karlaplan, Stadion, Tekniska Högskolan, Odenplan, S:t Eriksplan och Solna centrum. Vid Odenplan finns byte till pendeltågen när Citybanan öppnar 2017 och vid Östra station till Roslagsbanan.

– Kristdemokraterna har länge drivit frågan om mer spårväg i Stockholm. Med det här förslaget kan kostnaden hållas nere och restiden förkortas. Samtidigt kan vi säkerställa att patienter och boende har möjlighet att åka med spårvägen redan från år 2017, säger Karl Henriksson.


För mer information: 
Karl Henriksson (KD) Trafiknämnden, Stockholms läns landsting 070-82 82 462 
Simon Olsson Pressekreterare 08-737 4321 070-737 4321

No comments: