Thursday, April 19, 2012

Med Vårdval Stockholm gör de sjukaste flest läkarbesök


Replik på ”Ersättningssystemet gör vården i Stockholm ojämlik” den 18 april.

För första gången görs flest husläkarbesök av invånarna i så kall- at utsatta områden. Halldin och Romelsjö (DN Stockholm den 18 april) påpekar att befolkningen i så kallade utsatta områden ”har högre ohälsotal jämfört med välbeställda områden”. Det stämmer att det fortfarande finns en ojämlikhet i ohälsotal men ökad valfrihet för patienterna är lösningen, inte problemet.

Tidigare hade invånare i mer välmående områden med bättre hälsa, trots socioekonomiska ersättningar, tätast kontakt med primärvården. Det var slumpen och hur framgångsrik vårdcentralen var på att förhandla med landstinget som avgjorde hur stor ersättningen till mottagningen blev. Nu har vi i stället gjort patienternas val och deras behov av vård avgörande.

Nu får vårdcentralerna betalt för att ta emot patienter – och patienterna väljer själva vilken husläkare de vill gå till. Tidigare betalades pengar ut oavsett hur många eller få patienter man tog emot, vilket ledde till långa väntetider. Med Vårdval Stockholm försvann köerna samtidigt som jämlikheten i länet har ökat.

Vården ska givetvis uppfylla våra höga krav på kvalitet och bemötande, och besöken ska vara motiverade. Uppföljningar och medicinska revisioner har ökat – de mottagningar som inte sköter sig, blir av med auktorisationen för att driva vård.

Vårdvalet har utvärderats av Karolinska institutet. När Halldin och Romelsjö inte är nöjda med resultatet, avfärdar de utvärderingarna. Men faktum är att inga belägg har funnits för deras kritik. Det är i hög utsträckning nya patienter som tidigare inte har kommit till vården som står för de ökade läkarbesöken – och ingen ”diagnosglidning” med fler enklare diagnoser kan heller upptäckas.

Vårdval Stockholm har gjort sjukvården både mer tillgänglig och mer jämlik. Men det finns mer att göra och vi vill göra sjukvården än mer jämlik och hälsofrämjande. Vi kommer dock aldrig att gå tillbaka till det gamla – ett system som delade ut klumpsummor utan hänsyn till patienternas val och behov.

Filippa Reinfeldt (M), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Birgitta Rydberg (FP), sjukvårdslandstingsråd, landstingsråd för folkhälsa och jämlik vård

Stig Nyman (KD), forsknings- och äldrelandstingsråd

Catrin Mattsson (C), gruppledare hälso- och sjukvårdsnämnden

No comments: