Thursday, February 16, 2012

Tillgänglighet i världsklass

– Den 15 mars kommer SL att lansera en storsatsning på förbättrad tillgänglighet inom SL-trafiken. För resenärer som har behov av att resa med ledsagare kommer det att finnas ett tillgänglighetsnummer att ringa, sms:a eller maila dygnet runt som samordnar ledsagning inom SL-trafiken, säger Karl Henriksson, ordförande för färdtjänst- och tillgänglighetsberedningen (KD), Stockholms läns landsting.

– Kristdemokraternas och Alliansen satsning på ökad tillgänglighet inom SL-trafiken ger nu resultat.  30 medarbetare hos den av SL upphandlade kundtjänsten Goexellent kommer att utbildas och arbeta med ledsagarsamordning, tillgänglighetsgarantin och kundtjänstfrågor, fortsätter Karl Henriksson.

– Om en hiss som är nödvändig för en rullstolsburen resenär inte fungerar räcker det att ringa tillgänglighetsnumret som då kommer att beställa en rullstolstaxi. Genom att fokusera på att information om tillgänglighetsgarantin når ut till resenärer med funktionsnedsättning kommer fler att våga resa med den ordinarie SL-trafiken. SL-trafiken ska ha en tillgänglighet i världsklass, avslutar Karl Henriksson.

Fakta om tillgänglighetsgarantin för resenärer med funktionsnedsättning:
• Med SL:s resegaranti kan du få ersättning för resa på annat sätt om du riskerar att bli mer än 20 minuter försenad med SL-trafiken eller om den kollektivtrafik som du har tänkt resa med är fullsatt och du inte kommer med,. Du kan få ersättning med upp till 800 kronor för resa med taxi, egen bil eller SJ eller annat trafikbolag som kör motsvarande sträcka som du skulle ha rest med SL.


• Du kan använda resegarantin om vi informerat om att bussen ska vara en låggolvsbuss och det sedan kommer en annan buss på den avgången.


• Om hissen eller rampen är trasig och du inte kan genomföra din resa med SL av den anledningen, kan du använda resegarantin.Du kan använda resegarantin om vi informerat om att bussen ska vara en låggolvsbuss och det sedan kommer en annan buss på den avgången.


• Om hissen eller rampen är trasig och du inte kan genomföra din resa med SL av den anledningen, kan du använda resegarantin.

No comments: