Tuesday, February 28, 2012

Brott mot barnkonventionen blir det inget med

Lyssna: Sverige redo för insemination av singelkvinnor

I SR P1 idag uttalade läkaren på Outi Hovatta Karolinska Universitetssjukhusetatt det kan gå snabbt att införa insemination för ensamstående. Det kan vi meddela att det inte blir aktuellt innan vi får en lagändring.

Pappors betydelse och roll för sina barn lyfts fram allt mer och barnets rätt till båda sina föräldrar har präglat de senaste årens lagstiftning, exempelvis reformeringen av vårdnadsreglerna. En övergripande ambition har varit att främja barnets goda kontakt med båda föräldrarna vilket är en viktig utgångspunkt i lagstiftningen väl värd att värna. Man behöver därför fråga sig hur det skulle påverka exempelvis vårdnadstvister om utgångspunkten istället blir att det ”räcker” med en förälder.

Dessutom anser inte jag att Sverige och Karolinska i Huddinge ska inte bryta mot artikel 7 i FN:s barnkonvention som tydligt hävdar barns har rätt att bli omvårdade av sina föräldrar och så långt det är möjligt, rätt att få vetskap om sina föräldrar.

Pappor har ansvar för sina barn och det offentliga har sedan länge en skyldighet i svensk lag se till att barnets rätt till två föräldrar förverkligas i så många fall som möjligt. I ett internationellt perspektiv är den svenska ordningen för fastställande av faderskap mycket långtgående när det gäller att säkerställa att barn får två föräldrar och stor vikt har lagts vid att barn får både en mor och en far.

Margaretha Åkerberg (KD)

No comments: