Monday, December 5, 2011

Tunneltåg där de behövs bäst

Vi Kristdemokrater i landstinget är väl medvetna om att Stockholm växer. Men därför vill vi satsa på att bygga ut kollektivtrafiken som avlastar tunnelbanan, inte nödvändigtvis en ny tunnelbana. De 33 miljarder kronor som vi och Alliansen lägger på att bygga nytt måste annvändas på annat än stickspår till Karolinska.

Problemet idag är nämnligen främst att det finns för få tvärförbindelser, T-centralen är ett nav för allt för många. Tvärbanan via Solna, Nacka och Sollentuna, ringled och anslutning till Nacka är viktiga bitar iatt avhjälpa detta. Självklart ska Alliansen bygga ut tunnelbanan, men för att inte orsaka en än värre trängsel i tunnelbanan måste vi först bygga avlastande tvärförbindelser.

Solna vill ha ytterligare kollektivtrafik. Det vill alla kommundelar i länet. Men att ta bort vart tredje tåg mellan Odenplan och Hässelby, som skulle bli resultatet om Solna skulle få bestämma, skulle varje dag drabba över 160 000 resenärer. Alliansen i landstinget vill satsa på lösningar som minskar trängseln, inte ökar den.
För två år sedan kom samtliga partier i Stockholms län under ledning av Carl Cederschiöld och Per Unckel överens om hur kollektivtrafiken och vägar skulle byggas ut de kommande tio åren. Alliansen lyckades då med att sy ihop en historisk överenskommelse som hade finansiering på över 100 miljarder kronor från stat, landsting och kommuner.
Överenskommelsen innehåller förutom storsatsningen på en utbyggd Tvärbana också bland annat nytt dubbelspår på Roslagsbanan, Nynäsbanan och till Södertälje, upprustning av Saltsjöbanan och Lidingöbanan. En utbyggnad av tunnelbanan till Nacka och Barkarby finns med efter 2020.
Vi står upp för vår överenskommelse och kommer att fortsätta bygga ut och förbättra kollektivtrafiken i hela Stockholms län.

Michael Stjernström (KD)
Gruppledare
Trafiknämnden



No comments: