Tuesday, December 6, 2011

Hoppas på vinst i rätten för Röda Korsets flyktingvård


– Jag har förfärats över de avslöjanden om missvård som rapporterats de senaste veckorna. Samtidigt skall man minnas att dessa inte på något sätt är symptomatiska för Carema eller någon annan privat vårdgivare. Vanvård bedrivs lika mycket av offentligt driven verksamhet. Vi har gång efter annan sett exempel på dålig vård samtidigt som vi varje gång hoppar bock över frågan om kvalitet och drivkraft. I många länder finns en genomtänkt politik omkring balansen mellan offentligt, for-profit och non-profit driven vård och omsorg. Det är hög tid att sätta focus på non profit-organisationer av typen Röda Korset, som har en helt annan långsiktighet än både vinstdrivna privata vårdbolag såväl som landstingsbyråkrater säger Thorbjörn Larsson (KD) fullmäktigeledamot för Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting samt ledamot i beredningen för e-hälsa.

– Non profit-organisationer har ofta patientens väl som en kärna i sin verksamhetsidé och dessa organisationer är ofta betydligt mindre än kolosserna de konkurrerar mot. För att bättre kunna dra nytta av det stora engagemang som finns i vården, krävs att vi landstingspolitiker vågar tänka om. Fler upphandlingar borde kunna vara inriktade på enbart kvalitet, i stället för på lägsta pris.

– Tyvärr har det ideella inslaget minskat i många delar av Sverige, trots att det ofta är väldigt populära vårdgivare. Det är dags att vända på den utvecklingen. Jag hoppas Röda Korset vinner överklagan i rätten och att vi i Stockholms läns landsting kan göra om upphandlingen enbart baserat på kvalité.

Thorbjörn Larsson (KD)
Landstingsledamot

SvD, DN, Brännpunkt

Uppdaterat: SvD

No comments: