Monday, December 12, 2011

Denna vinter står vi bättre rustade

För oss resenärer har de senaste två vintrarna inneburit stora påfrestningar. En klass 2-varning ledde till att nästan all busstrafik ställdes in under en dag. Informationen till resenärerna var otillräcklig.

Alliansen i landstinget har tagit problemen på största allvar. Redan i våras började arbetet med att stärka beredskapen och vår förhoppning är att vi står bättre rustade den här vintern.

Vi är många som är beroende av att kollektivtrafiken går som den ska för att vardagen ska fungera. Det är med rätta som resenärerna ställer krav på tillgänglighet, pålitlighet, komfort och trygghet. Det är med de värdeorden vi vill att stockholmarna ska uppleva SL.

Snö och sträng kyla utsätter infrastrukturen för tuffa prövningar. När snöröjning och spårunderhåll inte räcker till drabbas resenärerna av att bussar och tåg inte går som de ska. Vi vill självklart att stockholmarna ska kunna ta sig till jobbet eller skolan.

Trafiknämnden har därför bland annat satsat på förbättrat samarbete mellan kommuner, förbättrad kommunikation, vidareutbildning för entreprenörerna inom trafikinformation och erfarenhetsutbyte vid en nordisk expertkonferens. Dessutom har fem nya snöröjningsfordon beställts och Trafikverkets nya snösmält finns nu i Älvsjö. Tidigare har bussarna körts med allrounddäck, i vinter kommer några av bussarna att köras med vinterdäck.

Alliansen tycker att det är av största vikt att störningsinformationen fungerar i hela länet. Information ska gå ut på perronger, den ska uppdateras på sl.se, gå ut i bussar och på tåg som är i trafik. Dessutom har SL installerat ett nytt informationssystem på stationerna för att lättare kunna uppfylla kraven.
Vi vill också att SL ska stärka sin närvaro i digitala medier för att ännu lättare kunna nå fram till resenärerna.

I vinter har MTR ansvar för underhåll och snöröjning av spåren. Med en helhetssyn när åtgärderna behövs som mest underlättar arbetet med att hålla spår och växlar fria från snö. Vi vill därför ha tydlig redovisning från operatörerna hur deras handlingsplaner och beredskap ser ut inför svåra väderförhållanden.

Vi förstår hur viktigt det är att kollektivtrafiken går att lita på. Med dessa åtgärder står vi förhoppningsvis bättre rustade inför vintern.

Christer G Wennerholm, M
trafiklandstingsråd

Lennart Rohdin, FP
1:e vice ordförande, trafiknämnden

Mikael Stjernström, KD
gruppledare, trafiknämnden

Lars Carlsson, C
gruppledare, trafiknämnden

No comments: