Wednesday, December 7, 2011

Permanenta Sjövägen



Stockholm är Nordens Venedig.

Fram tills helt nyligen har SL inte haft någon pendelbåtstrafik förutom Djurgårdsfärjorna. Det är ett stort resursslöseri att inte bättre använda regionens naturliga vattenstruktur. När ny infrastruktur byggs ut kostar det stora summor pengar – oftast miljardbelopp vare sig det rör sig om nya spårvägar, tunnelbanor eller bredare vägar. Förutsättningarna för pendelbåtstrafiken finns redan på plats eftersom den använder sig av vattenvägar som fanns långt före att Stockholm grundades.

Succéprojektet med pendelbåtstrafik, Sjövägen mellan Nybroplan, Saltsjöqvarn, Finnboda, Nacka, Lidingö och Frihamnen kom till på Kristdemokraternas initiativ. I vår vision för kollektivtrafiken på Lidingö ingår en utbyggd och moderniserad Lidingöbana och en kraftfull satsning på ett nät av pendelbåtstrafik.

Genom att satsa på pendelbåtar kan helt nya tvärförbindelser skapas. Sjövägen är ett bra exempel på detta som förkortar restiden mellan Lidingö och Nacka med upp till 49 minuter enkelväg. För oss stockholmare är detta oceaner av tid. Reaktionen från resenärerna har inte låtit vänta på sig. De älskar pendelbåtstrafik. Under Sjövägens första år reste 178 000 resenärer och flera hade sin cykel med sig. Så många resenärer kan inte ha fel. Kristdemokraterna kommer därför att fortsätta arbeta för att Sjövägen permanentas och att fler pendelbåtslinjer kan starta under 2012. Varför resa runt vattnet när du kan resa rakt över?

Michael Stjernström,

gruppledare för KD,
trafiknämnden,
Stockholms läns landsting

No comments: