Thursday, December 8, 2011

SjöVägen i hamn igen!


– Båtpendling är ett klimatsmart, snabbt och trevligt sätt att resa på. Behovet av fler nya båtförbindelser är uppenbart när man betänker att vi är nordens Venedig. Kristdemokraterna välkomnar att SL nu har förlängt pilotprojektet med pendelbåtar, SjöVägen i ytterligare 3 månader i avvaktan på att framtidens pendelbåtstrafik kommer att beslutas av Trafiknämnden , säger Michael Stjernström, gruppledare (KD) i Trafiknämnden, Stockholms läns landsting.

– Att resa med pendelbåt mellan Frihamnen, Lidingö, Nacka Strand och Stockholm är en ny tvärförbindelse som har blivit en stor succé. Kristdemokraterna kommer att fortsätta att arbeta för att SjöVägen permanentas och att fler pendelbåtslinjer kan utvecklas under år 2012, fortsätter Michael Stjernström.

– Kristdemokraterna är initiativtagare till att resenärer med SL:s 30-dagarskort ska kunna resa ombord på Sjövägen. Möjligheten att ta sig till arbetet med båt innebär rejäla tidsvinster. Boende på Lidingö som ska till Nacka Strand sparar upp till 49 minuter enkel väg genom att de inte behöver resa runt eller genom hela innerstaden. Att åka kollektivt på vattnet sparar både tid också miljö, säger Jessica Nyberg, (KD) kommunalråd på Lidingö

– Vi Kristdemokrater hoppas att denna typ av nyskapande satsning på~ kollektivtrafik tillsammans med näringslivet även kan bidra till att göra Stockholmsregionen till en mer attraktiv region för både boende och besökande, avslutar Jan-Eric Jansson (KD) kommunalråd i Nacka.

Fakta:
SjöVägen är ett samarbete med Stockholms Läns Landsting och SL, Nacka Kommun och ett antal Intressenter från näringslivet – Vasakronan, HSB, JM, Kvarnholmen Utvecklings AB, Elite Hotel Marina Tower och Telegrafberget Fastighets AB.

Den 23 augusti 2010 inleddes ett pilotprojekt, mellan Vasakronan och SL, på linjen i syfte att pröva förutsättningarna för pendelbåtstrafik i Stockholms inre farvatten inom ramen för SL:s trafik. Sedan dess har resenärer kunnat båtpendla på SL:s periodkort och M/S Ballerina tillsammans med M/S Mysing har trafikerat linjen med omkring en avgång i timmen mellan 06.00 och 19.00 på vardagar. Under pilotprojektetsförsta år reste över 178 000 resenärer med SjöVägen.

No comments: