Monday, November 19, 2012

Inga "sprutrum" på St.Göran


Besluten är nu fattade för att påbörja byggandet lokaler för den sprutbytesverksamhet som alliansmajoriteten i Stockholms läns landsting beställde 2007. Kristdemokraterna har som utgångspunkt att möta människor i den situation de befinner sig. Det innebär att det är lika viktigt att ge människor aktiv hjälp i en utsatt situation, som att förebygga att personer hamnar i narkotikamissbruk.

Sprutbytesprojektet i Stockholm kommer att ingå i en bredare verksamhet med testning, vaccinationer, hälsosamtal och rådgivning, allt inom ramen för den smittspridningsbegränsande verksamheten. På sätt skapas förtroende och en möjlighet att sänka tröskeln in i missbruksvården och få missbrukaren ut ur missbruket.

Däremot är det inte fråga om att landstinget ska tillhandahålla lokaler på St. Göran för att de som hamnat i missbruk ska kunna injicerar narkotika i inom ramen för den vårdmiljö landstinget erbjuder. Kristdemokraterna kommer därför inte gå med på att det införs några sk. sprutrum, som finns i Oslo och nyligen tilläts i Danmark och Frankrike, inom Stockholms läns landsting.

No comments: