Tuesday, June 26, 2012

Välkommen ombord i SL:s busstrafik!

I dagens DN skriver journalisten Rebecca Haimi en artikel om barnvagnarna i SL:s busstrafik. Sedan flera år tillbaka åker föräldrar med barn i barnvagn gratis i SL:s busstrafik. I artikeln framkommer det att det finns busschaufförer som anser föräldrar med barn i barnvagn borde betala för sig och därmed även lämna barnet ensamt i barnvagnen utan uppsikt. Detta skulle enligt dem leda till minskad trängsel på bussen.

Busschaufförer med denna inställning har delvis rätt, men ändå så fel
Att tvinga föräldrar att lämna sitt nyfödda spädbarn utan uppsikt på bussen skulle givetvis leda till att föräldrar med barn i barnvagn inte vågar resa med SL:s busstrafik. Som förälder vill man givetvis ha sitt barn under uppsikt, även när man reser med bussen. Självklart måste därför föräldrar med barn i barnvagn även fortsättningsvis få resa gratis i SL:s busstrafik.

Alla som reser med SL:s busstrafik bidrar till att det kan bli trångt på bussen vare sig de har med sig matkassen från ICA, träningsväskan eller en barnvagn. Oavsett det måste alla vara välkomna att resa med SL.

I vår värld är det en självklarhet att såväl den nyfödda bebisen i barnvagnen, mannen i rullstol, kvinnan med den hopfällbara cykeln eller den äldre damen med rullatorn ska kunna resa i SL:s busstrafik.

(DN-artikeln i fråga ligger inte ute på webben men finns å sidan 5 i stockholmsbilagan.)

Michael Stjernström
Gruppledare för Kristdemokraterna i Trafiknämnden

No comments: