Tuesday, November 29, 2011

Fler akutspecialister i sjukvården


– Tidigare i höstas har SVT: s Dokument Inifrån visat hur en akutläkare på Karolinska sjukhuset i Huddinge prioriterar mellan olika patienters behov. De senaste åren har vi också arbetat intensivt med att förbättra tillgängligheten till vården och vårdens arbetssätt, så att patienter behandlas rätt från början och inte utsätts för onödiga väntetider på akutmottagningar och övriga vårdavdelningar säger Stig Nyman äldre och forskningslandstingsråd för Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting.
– Frågan är hur vi politiskt kan möta de utmaningar som vården står inför när antalet demenssjuka och multisjuka ökar. Problemet är alltså inte ett ökat antal multisjuka patienter till akutmottagningarna utan organisationen som minskar vårdutrymmet när akutens belastning ökar.
– Nyckeln heter akutläkare. Med akutläkare på plats kan övriga kliniker koncentrera sig på vad de kan bäst. Akutmottagningen för medicin, kirurgi, ortopedi kan gå ihop med andra specialiteter. Framför allt kväll, helg och natt kan personaltätheten planeras utifrån det totala antalet patienter.
– Det finns alltså en enorm potential i att akutläkarna sköter akuten, Sverige har en stor grupp av specialistutbildade akutläkare. Det är hög tid att ta steg för att inte förlora de kunskapsinvesteringar som gjorts på området.
– För Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting är det angeläget att verka för att fullt ut ta steget mot en ny akutläkarorganisation och samtidigt spara pengar, öka produktionen av planerad vård samt göra akutmottagningen säkrare och mer tillgänglig för att alla äldre och multisjuka patienter inte ska tillåts vara vårdens Svarta Pettrar.

Fakta:
Ofta kallas alla läkare (oavsett kompetens) vilka tjänstgör på en akutmottagning felaktigt för akutläkare. :Med akutläkare avses en specialist i akutsjukvård. Termen akutläkare avser inte en organisatorisk lösning utan en kompetens.

No comments: