Tuesday, May 3, 2011

Frågor till dagens landstingsfullmäktige



Stig Nyman svarar idag på vänsteroppositionens frågor till landstingsfullmäktige angående förslaget till ny upphandlig av geriatriken i Nynäshamn.

1. Det handlar inte om en nedläggning av den geriatriska kliniken i Nynäshamns i den meningen att själva vården försvinner, utan en upphandling med sammanläggning av två mindre enheter till en större med föreslagen placering på Handens närsjukhus. Den geriatriska vården för Nynäshamnsborna finns därför kvar men med en annan geografisk placering. Geriatriska kliniker är, liksom akutsjukvården, inte kommunbundna utan kommunövergripande vårdenheter. Det är för oss i Alliansen aldrig den geografiska placeringen av slutenvården utan vårdkvaliten och patientsäkerheten som är avgörande för framtida beslut.
2. Vi är väl medvetna om att det för vissa boende perifert i Nynäshamns kommun innebär extra byten med kommunala färdmedel kan uppstå när man ska besöka en patient som är inlagd. För en anhörig som är beviljad färdtjänst, vilket gäller för många av de anhöriga till geriatriska patienter, så innebär det en något förlängd restid. Medelvårdtiden på geriatrisk klinik ligger idag på ca 11 dagar. Det innebär att det är under en mycket begränsad tid som den anhörige, oavsett transportmedel, besöker sin anförvant som är inlagd på geriatriken.
3. Alliansen har också öppnat upp för att den vårdgivare som vinner upphandlingen kan välja att lägga delar av vården i Nynäshamn. Tanken är att stärka vården och ge bägge klinikerna ökade möjligheter att fortsätta att bedriva geriatrisk vård av hög kvalitet. Samma personer som idag får slutenvård inom geriatriken skall även fortsättningsvis ska få denna vård tillhandahållen, målet är inte att överföra vård till akutsjukhusen.
4. I framtiden inom Stockholms läns landsting kommer, om Alliansens vision bli verklighet, alltmer vård att föras över från akutsjukhus till geriatriska kliniker och då kommer det vara mycket viktigt att alla geriatriska kliniker bibehåller en hög kompetens för att ta omhand dessa patienter.

No comments: