Friday, May 6, 2011

Inför ett viktigt beslut

När Hälso- och sjukvårdsnämnden möts på tisdag, så ska vi fatta beslut om Framtidsplan för hälso- och sjukvården. Detta är en del av ett stort och samlat ärende som också kommer att innehålla mer om innehåll och inriktning i Nya Karolinska, mer om Karolinska Universitetssjukhusets verksamhet i Huddinge och en omfattande investeringsplan för de två närmaste mandatperioderna utöver den som just inletts. Den 14 juni 2011 blir en märkesdag för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms läns landsting. Då inleds två dagars budgetfullmäktige.

En idé: GeriatrisktUtvecklingsCentrum!
Nu etableras regionala cancercentra i de sex sjukvårdsregionerna. Det är en bra förebild för en idé som jag talat med några erfarna kunskapare om. Alla som verkar inom hälso- och sjukvårdspolitiken brukar tala om den demografiska utmaningen. Att vi idag kan konstatera att vartannat barn som föds i år kommer att bli 100 år gammal är inte huvudargumentet för min idé. Vi vet också att antalet äldre växer starkt de närmaste åren. Glädjande nog vet vi att många äldre kommer att leva länge friska. Ibland sägs det att ”pensionsåldern” mycket väl kan utgöra en tredjedel av livet. Men, vi är klart medvetna om att många äldre har och kommer att ha ett växande vårdbehov.

I mitt landsting har vi elva geriatriska enheter. Verksamheten i några av dessa kommer att upphandlas under året eftersom tidigare upphandlade avtal går ut i början av nästa år. Inför denna upphandling är jag angelägen om att få delta och medverka i konstruktiva, innovativa och framåtsyftande samtal.

Vårdbehoven varierar, men ett är säkert, nämligen att våra äldre kommer att i ökande utsträckning vara de personer som behöver en växande del av våra gemensamma resurser. Och då inte bara därför att antalet äldre växer. Det handlar också om att ta vara på nya behandlingsmetoder, tillgodose ett starkt behov av forskning och utveckling inom vårdområdet som rör äldre. Det behövs tanke- och erfarenhetsutbyte etc. Därför skulle jag vilja ta initiativ till ett geriatriskt utvecklingscentrum i Stockholms läns landsting.

Ett tänkvärt citat – en favorit i repris:
“Vår Herre har skapat nötterna, men han har inte knäckt dom.”
Goethe

Stig Nyman, kristdemokrat
Forsknings- och äldrelandstingsråd

No comments: