Friday, April 29, 2011

Alliansen utvecklar och stärker sjukhuset i Södertälje

Södertälje är en tillväxtmotor i länet med ett rikt näringsliv och tillsammans med en ung och ökande befolkning finns det mycket potential i området. Därför är det märkligt att Socialdemokraterna sprider falska rykten om att Södertälje sjukhus riskerar att läggas ned. Ge istället klart besked om sjukhuset. Allt annat är både förvånande och ohederligt. Risken är stor för obefogad rädsla och oro.
Alliansen har till skillnad från vänsterpartierna med Socialdemokraterna i spetsen aldrig haft några planer på att lägga ned akutsjukhuset. Tvärtom kommer vi att satsa mer på den akuta sjukvården i Södertälje.

Stockholms län är spännande. Här får fler jobb, allt fler mår bättre och nära 35 000 personer flyttar hit varje år vilket givetvis är glädjande, men det är viktigt att framgångarna kommer hela länet till del.
För Alliansen i Stockholms läns landsting är det viktigt med en tillgänglig sjukvård av hög kvalitet i hela länet. Därför är det självklart för oss att behålla och utveckla det dygnet runt-öppna akutsjukhuset i Södertälje.
Vårdvalet i primärvården resulterade i att länet nu har många fler vårdcentral-er än när Alliansen tillträdde 2006.

Två nya vårdcentraler har öppnats i Södertälje och ytterligare en kommer att öppna i år. Samtidigt har köerna inom hela sjukvården halverats.

Nu går arbetet med att fortsätta att korta köer vidare och en viktig pusselbit är akutsjukvården.

Vi vet att det periodvis är ett högt tryck på våra akutsjukhus i länet, därför sker det nu flera olika satsningar och projekt för att bygga ut och organisera sjukvården så att fler får rätt vård i tid. Det kommer att innebära investeringar på nästan alla sjukhus i länet – inte minst i Södertälje där förnyelsebehoven är stora.
Det finns en tydlig skiljelinje mellan Alliansen och oppositionen i synen på sjukvården. Vänsterpartierna har en övertro på centralisering och stordrift. Vi tror i stället att det är viktigt med sjukvård nära invånarna och sjukhus med hög grad av självständighet – eftersom det ökar tryggheten, men också för att det ger en bättre och mer effektiv sjukvård.
Det finns olika förslag på hur Södertälje sjukhus ska utvecklas. Alla idéer som bidrar till att stärka och utveckla sjukhuset är välkomna. Innan Alliansen i landstinget beslutar om vad som exakt ska göras vill vi analysera konsekvenserna av de olika förslagen.

Nu några år efter att Socialdemokraterna försökte tvinga igenom en nedläggning av sjukhuset 2003 vill de plötsligt diskutera dess framtid. Vi i Alliansen välkomnar en diskussion över blockgränsen för att säkra sjukhusets framtid.

Ett är dock helt säkert: så länge Alliansen styr i landstinget kommer det att finnas kvar ett dygnet runt-öppet akutsjukhus i Södertälje.

Torbjörn Rosdahl (M)
Finanslandstingsråd

Birgitta Rydberg (FP)
Sjukvårdslandstingsråd

Stig Nyman (KD)
Forsknings- och äldrelandstingsråd

Gustav Andersson (C)
Miljö- och skärgårdslandstingsråd

Marita Lärnestad (M)
Gruppledare Södertälje

Mats Siljebrand (FP)
Gruppledare Södertälje

Veronica Westergård (KD)
Gruppledare Södertälje

Tage Gripenstam (C)
Gruppledare Södertälje

No comments: