Saturday, April 16, 2011

Min tankar kring Nynäshamn

Med tanke på all information som cirkulerar om geriatriken i Nynäshamn så delar jag numed mig av vad som egentligen hänt. Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting (HSN) har inte beslutat annat än att upphandling skall genomföras och att förvaltningen skall återkomma med förslag till förfrågningsunderlag strax efter sommaren. Grunden för beslutet är att nuvarande avtal för flera geriatriska verksamheter i länet går it den 30 april 2012. Förfrågningsunderlagets texter som landstinget kommer att besluta om under hösten i år kommer att vara det som gäller för upphandlingen, inte den text som citeras ur tjänsteutlåtandet.
Det har påståtts före och efter HSN-sammanträdet den 12 april att det skulle beslutas om nedläggning av geriatriken i Nynäshamn. Det är alltså inte korrekt.

Tidigt i höst kommer vi att ta ställning till ett förfrågningsunderlag som intresserade vårdföretag får möjlighet att lämna anbud på. I förfrågningsunderlaget kommer de villkor landstinget anser ska uppfyllas att beskrivas. Beslutet den 12 april i HSN var alltså ett uppdrag till HSN-förvaltningen att återkomma med förslag till förfrågningsunderlag. HSN beslutade inte att lägga ner geriatriken i Nynäshamn. Det politiska beslut HSN tog innebar inte någon form av godkännande av det resonemang som förs i det s.k. tjänsteutlåtandet. Det avgörande dokumentet för den framtida geriatriska verksamheten i de aktuella områdena blir förfrågningsunderlaget.

Mitt politiska ansvarsområde omfattar bl.a. den geriatriska vården i vårt landsting. Jag är mån om att den geriatriska vården för de närmaste åren skall kunna upphandlas, utformas och bedrivas så att de vårdbehov vi känner till kan tillgodoses på ett bra sätt. Att vi har behov av nya vårdplatser är väl känt. Jag har medverkat till att vi i alliansledningen för Stockholms läns landsting tidigt den här våren tog några viktiga initiativ för att snabbt kunna erbjuda nya vårdplatser både inom geriatriken och akutsjukvården. Uppemot 100 vårdplatser tillkommer i år och inom fem år ca 500. Vi planerar investeringar de närmaste tio åren inom geriatrik, närsjukhusvård, rehablitering, akutsjukvård och universitetssjukvård med nära 50 miljarder. Läs mer från en länk till DN-debatt här.

Stig Nyman,
Äldre- och forskningslandstingsråd

No comments: