Tuesday, August 24, 2010

Stigs reflektioner -om butlersocialism, patientmaten och MP





Hur falsk får man vara?
Oppositionslandstingsråd Raymond Wigg (MP) med flera skriver i Mitt i Järfälla, att alliansen med vårdval Stockholm har infört ett system som tagit vårdpengar från områden med sämst hälsa och gett till privata vårdbolag. Raymond med flera har fel. Han saknar belägg för påståendet och bör be läsarna om ursäkt. I annat fall måste det tolkas som att han med avsikt vill vilseleda läsare och väljare.
Han skriver också: ”De vårdföretag som producerar flest läkarbesök vinner mest på politiken.” När blev det på tok med god tillgänglighet? Karolinska Institutets utvärdering av Vårdval Stockholm påstår jag, med försiktig tolkning” ger underlag för en uppfattning att Vårdval Stockholm är en reform på rätt väg. Och reformerandet fortsätter under ledning av landstingsalliansen.

Patientmaten – nu har jag provat den igen
I går hade jag tillfälle att få information om den patientmat som levereras i vårt landsting. Jag fick också tillfälle att äta den till lunch. Jag valde från den generösa menyn, Sejrygg med räksås och färsk potatis, med grönsallad och ett äpple.
Jag tyckte att det smakade alldeles utmärkt, vällagat, välkryddat, fint upplagt på en vit tallrik, som om den varit svart kunnat ge ett ännu bättre intryck.
Nu har oppositionen i landstinget hittat en publikknipande valfråga i patientmaten och kommer naturligtvis inte att ta några som helst intryck från verkligheten utan enbart från den föreställning om densamma, som generöst serveras av bl.a. ilijabatljan-, birgittasevefjord och raymondwigginlägg i lokal och annan press. Der är den enda butlerroll dom hittills presterat.

Nya stopplagar om rödgrönt vinner valet – vill sätta stopp för privat Danderyd
Eftersommarnumret av Dagens Medicin i veckan serverar en väl begagnad nyhet. ”Nu vill Socialdemokraterna stoppa fler sjukhus från att privatiseras än vad man sagt tidigare. Bakgrunden till det nya utspelet är att finanslandstingsråd Catharina Elmsäter-Svärd (M) vid SLL, öppnat för att lägga ut Danderyds sjukhus på entreprenad.”
För det första är inte ett entreprenaddrivet Danderyds sjukhus på tapeten utanför spekulationerna. Att rödgrönt ogillar nya sätt att tänka och agera för att utveckla hälso- och sjukvården är inte en nyhet. Nu verkar det som man glömt att man under sin senaste (sista…) regeringsperiod öppnade för privatisering av alla akutsjukhus utom ett i varje landsting och universitetssjukhusen. Vad man föreslår för sin egen del måste väljarna gissa. Det enda vi vet om det rödgröna alternativet av framtidens hälso- och sjukvård är att man hyser en partiledare och ett parti som avser att förbjuda vinst i privata verksamheter som valt att samarbeta med välfärdsinstitutioner som landsting och kommer. Det vore en förlust för Sverige om vi skulle få en rödgrönt sammansatt regering.

”Butler-socialismen”
I min sommartidning, Gefle Dagblad, läste jag häromdagen: ”Butler-socialismen "När ska vi älska? När ska vi skratta?". Nej, det är inte ett existentiellt crescendo i en teaterföreställning om mänsklighetens livsvillkor, utan frågor som S-oppositionsborgarråden Carin Jämtin och Ilija Batljan ställer på Dagens Nyheters debattsida.”
Om skribenterna hade en aning om hur många av deras kärnväljare tänker och tycker, då skulle manuset till artikeln aldrig ha postats. I möten med väljare på flera håll i länet har jag under de senaste två veckorna fått anledning att reflektera över de relativt många dem som tidigare varit inbitna S-anhängare väljer ”Allians för Sverige” den här gången. Många hyllar Göran Hägglund och överväger röst på KD. I Märsta samtalade jag länge med en jämnårig som alltid röstat S, men nu blir det annat. Kan dessa personer vara undantag - jag tror inte det...

Tänkvärt citat:
”Hemligheten om hälsa för både sinnet och kropper är inte att sörja för vad som hänt, oroa sig för framtiden eller att förvänta sig problem, men att leva i nuet, vis och ärlig."
(Buddha)


Om du vill kommentera, så är du varmt välkommen!

Stig Nyman, kristdemokrat
- Biträdande finanslandstingsråd, ordförande i FoUU-utskottet som fokuserar på forskning och utveckling, bereder byggandet av Nya Karolinska och arbetar med Patientsäkerhet vid Stockholms läns landsting. Ordförande i Nämnden för statligt tandvårdsstöd

e-post: stig.nyman@kristdemokraterna.se
Telefon 08-737 42 73
Mobiltelefon 070-37 234 05
Hemsida: http://www.kristdemokraterna.se/stignyman

2 comments:

Charley said...

Du efterlyser verklighetsförankring. Här är en granskning av verkligheten som kanske kunde vara intressant för dig.

"Patienterna får vänta på riktig sjukhusmat - 6 av 8 Moderatlöften brutna"

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/mp_stockholmsregionen/pressrelease/view/s-mp-v-patienterna-faar-vaenta-paa-riktig-sjukhusmat-6-av-8-moderatloeften-brutna-457600

Anonymous said...

Tack för din fråga. Ilija Batljans påståenden är baserade på fealktigheter i tidningsartiklar. Ingen tar det rödgröna pressmeddelandet på allvar, allrahelst inte som de påstår att 100 % av sjukhuspatienterna är nöjda med maten. Så här ser läget ut gällande patientmaten. Allt nedanstående kan verifieras via www.sll.se.

7 av 10 patienter tycker att maten är god eller mycket god enligt genomförda patientenkäter. Det är baserat på fakta.. Stefan Engqvist, chefläkare på Karolinska Solna, lyfter fram den nya maten som en viktig anledning till att vårdrelaterade infektioner har minskat radikalt på sjukhuset. Gällande alliansens vallöften så är de genomförda eller på väg att genomföras

1. Inrätta kostråd för patienter -genomfört
2. Ny kostchef -genomfört
3. Valfrihet på minst 5 rätter - genomfört
4. Hälsoskapande mat - genomfört
5. Maten ska inte sprida smitta eller sjukdom - genomfört
6. Större valfrihet för långtidsinlagda - på gång
7. Bättre utvärdering - genomfört
8. Bättre måltidsupplevelse - på gång
9. Ökade krav på leverantören - genomfört