Tuesday, January 24, 2012

Stockholm får vårdval till sjukgymnastik


- Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting har länge drivit frågan att landstinget ska erbjuda vårdvalet för specialiserad sjukgymnastik. I dag fattades beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden att så också blir fallet säger Stig Nyman (KD) äldre och rehabiliteringslandstingsråd.

- Från och med idag ställs tydliga krav på kompetens. I nuvarande vårdavtal saknas de kraven. Med en formaliserad och hög kompetens, där den specialiserade inriktningen tydligt framgår, blir vårdval specialiserad sjukgymnastik ett tydligare primärval med en högre kvalité för patienten jämfört med idag.

- Ett enhetligt system för beskrivning av besök och åtgärder införs, inkluderande krav på diagnosregistrering motsvarande de nationella föreskrifterna. Även en enhetlig ersättningsmodell införs. De nuvarande avtalen är bara besöks- och åtgärdsbeskrivningar och därmed mycket olika.

- Dessutom kommer kravet på att minst tre sjukgymnaster ska finnas på mottagningarna förtydligas gentemot nuvarande avtal.


För mer information
Stig Nyman
Landstingsråd
mobil. 070-372 34 05

Mats Reimbertsson
Pressekreterare
mobil. 070-737 45 52


Fakta:
Rehabilitering innebär insatser som bidrar till att en person med förvärvad funktionsnedsättning återvinner eller bibehåller bästa möjliga funktionsförmåga. Rehabilitering står för tidiga, samordnade insatser från olika kompetensområden och verksamheter. Öppenvårdsrehabilitering finns i närsjukvården inom primärvården som primärvårdsrehabilitering, stroketeam, kiropraktik samt som sjukgymnastik i vårdavtal med Stockholms läns landsting (SLL) och enligt Lag om ersättning för sjukgymnastik (LOS).

No comments: