Thursday, January 5, 2012

Ny spårväg vid Slussen


Pressmeddelande Stockholm den 5 januari 2012
Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting



– När Slussen byggs om måste den framtida spårvägstrafiken få bästa möjliga förutsättningar. Det vore oklokt att ett år efter Nya Slussens invigning år 2020 behöva inleda ett nytt projekt för att bygga spårväg. I stället bör bygget av spårvägen prioriteras så att det kan samordnas med uppbyggnaden av nya Slussen, säger Michael Stjernström (KD) gruppledare i trafiknämnden, Stockholms läns landsting.

– Det ideala vore om Spårvagnslinje 2 från Södersjukhuset via Slussen, Nya Karolinska Solna till Solna centrum kan invigas en månad efter att de första bilisterna, cyklisterna och gångtrafikanterna passerar nya Slussen någon gång senhösten år 2020, fortsätter Michael Stjernström.

– Den planerade stombanan med buss eller spårvagn som ska gå från Slussen och därmed avlasta tunnelbanesträckningen är ett viktigt steg för att öka kapaciteten inom kollektivtrafiken. I och med att Stockholmsregionen växer snabbare än tidigare beräkningar, så vore det klokt att välja det mer kapacitetsstarka alternativet; spårvagn framför buss, avslutar Michael Stjernström.

Fakta:
Ny Slussen planeras att stå färdig år 2020. Den byggs för att bli en mer effektiv och trygg knutpunkt, men också en attraktiv mötesplats där det unika läget mellan Mälaren och Saltsjön tas tillvara. Beslutet om Slussen ger möjlighet till förbättrade kommunikationer för både bussar, spårtrafik, cyklar och pendelbåtstrafik, samtidigt som möjligheterna för gångtrafikanter förbättras avsevärt.

För mer information:
Michael Stjernström
Mobil: 070-377 58 80

Robertho Settergren
Landstingsrådssekreterare
Mobil: 070 -737 41 51

No comments: