Monday, January 16, 2012

Räddande änglar saknar p-platser

Vårdpersonal tvingas köra runt och leta parkeringsplats i stället för att hjälpa patienter, skriver Margaretha Åkerberg i Dagens Medicin.

Alla de personer som i alla väder och alla tider på dygnet ger omvårdnad, leenden, en klapp på kinden, hjälp av olika slag till de människor som så innerligt behöver denna insats, gör det möjligt för dem att komma i tid.

Vad menas med detta?

Jo, på alltför många platser i Stockholm är det hart när omöjligt att under vissa tider på dygnet ställa ifrån sig sin tjänstebil. Personalen får åka omkring och leta efter en parkeringsplats. Det kan ofta vara ganska långt ifrån den person de ska besöka. Dessutom kan de drabbas av felparkeringsböter, som de oftast själva får betala. Det betyder inte att de kan parkera hur eller var som helst. Vanliga regler gäller. Men under vinterhalvåret är det extra besvärligt.

Exempel på en vanlig situation. Personalen har ställt ifrån sig bilen efter en tids letande. Är hos vårdtagaren och får ett larm. Det betyder att de genast måste ta sig till den personen som larmat. Denne har kanske trillat eller behöver snabbt hjälp av annan orsak.

Då ska personalen ta sig tillbaka till bilen, för att åka till nästa vårdtagare och där leta efter en parkeringsplats. Alla kan förstå att detta inte är optimalt och tar onödig mycket tid. Därefter tillbaka till den första vårdtagaren för att eventuellt slutföra hjälpen där. Det medför en förskjutning i tidsplaneringen för alla de som senare väntar på hjälp.

Vi i arbetslivet skulle inte acceptera att den hjälp vi väntar på, kanske att komma upp ur sängen, få hjälp att klä på sig, gå på toaletten för att nämna några exempel, inte kommer som planerat. Visst kan hinder dyka upp, men det går då att meddela vårdtagaren som väntar.

Hur skulle vi hantera alla de som så väl behöver hjälp om inte dessa fantastiska människor funnes?
Vi måste se till att hemtjänstpersonal och hemsjukvården får bättre arbetsvillkor i denna fråga!
Här har kommunen ett stort ansvar. Ge all hemtjänstpersonal och hemsjukvårdare generellt parkeringstillstånd.

Margaretha Åkerberg (KD)

No comments: