Friday, October 24, 2008

Reflexioner 2008:28

2008-10-24
Reflexioner 2008:28

Så bra det kan bli
Idag får lagrådet en remiss från socialministern, Göran Hägglund, kd. Vårdval i hela landet med handlingsutrymme för varje landstingsledning som förstår sitt uppdrag gentemot sina invånare. Varje invånare skall få rätt att välja mellan vårdgivare. Det är på tiden! Ibland får jag frågan varför vi i Stockholm inte gör som man gjort med Vårdval Halland, som förefaller var någon sorts ideal. Mitt svar har ibland blivit en motfråga: ”Varför har hallänningarna tvingats vänta ända till januari 2007 för att få den möjlighet att välja läkare, som vi etablerade i Stockholm 1993-1994?
Så har jag lärt mig att reformer som vi genomför i Stockholms läns landsting kommer i de flesta andra landsting efter 2-3 ibland 4 mandatperioder. Så var det med tandvårdschecken för barn och unga, som vi etablerade 1993. Så blev det med vårdvalet i primärvården för att nämna ett par exempel. Det är inte bara skatteutjämning vi bidrar med från Stockholms läns landsting.

Patientavgiften i landstingsbudgeten
I går presenterade landstingsmajoriteten i Stockholms läns landsting sitt budgetförslag för 2009. Två reaktioner från oppositionen har jag noterat. Den ena handlar om patientavgiften vid akuta och specialistbesök som räknas upp med 40 kr till 300. Avgiften för besök hos allmänmedicinare ligger kvar på 140 kr. Socialdemokraterna är rädda för att allt färre har råd att gå till doktorn. Då vill jag påminna om att jag i min egenskap av ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, för 8-9 år sedan föreslog och genomförde en sänkning från den tidigare s-beslutade nivån, 300 kr, till den nuvarande på 260 kr. Tanken bakom det var att det skulle behövas 4 besök för att få s.k. frikort. Vi hade nämligen uppgifter om att vårdkonsumtionen går upp med omkring 15 procent efter erhållet frikort. Frikorte erbjöds då, liksom nu när man betalt sammanlagt 900 kr i patientavgifter. Med den höjning som nu sker hos oss, så krävs bara tre besök, så kommer frikortet. Jag hoppas att dagens situation är annorlunda än 1999. Frågan är om inte högkostnadsskyddet borde höjas. Sakligt motiverat, men kräver kanske för mycket av mod…
Det andra som bekymrar socialdemokraterna i samband med vår budgetpresentation är att köerna växer. Ingen hade någon aning om hur köerna såg när socialdemokraterna regerade landstinget 2003-2006. Nu rapporterar alla enheter. Det som ser ut som växande vårdköer är i själva verket effekter av effektiv rapportering. Får jag efterlysa mer av sanning och konsekvens? Tack! Men det blir nog inte bättre.

Ett tänkvärt citat:
”Början är hälften av det hela.”
Platon

No comments: