Thursday, June 30, 2011

Rikstingets öppnande




Rikstinget öppnar i Umeå där kristdemokrater från hela landet har samlats.

Sommaren 2011 inte avgörande för KD

Victor Muller med Saab har det svårare än Göran Hägglund. Här föreligger inget konkurshot. Det är bra att debatten om partiets framtid förs och debatten behövs. Men jag tycker att allt för många av partiets företrädare ställer alltför höga förväntningar enbart på partiledaren. Vi har ett gemensamt ansvar, alla vi som haft och har både partiets och väljarnas förtroende att driva den politik vi gick till val på. Och när man mäter partiets politiska framgångar i och genom alliansen, så borde opinionsläget vara bättre. En självkritisk fråga jag ställer mig själv är om jag själv bidrar till ökande kunskap om vad kristdemokraterna faktiskt har gjort och gör. Vi är många som kan bli bättre på det. Med den insikten, så kan vi alla bidra till en lysande framtid för KD.

Sommaren i år är på intet vis avgörande för KD inför nästa val. Det är inte i september i år som formtoppen ska nås. Med sikte på valdagen 2014, så behöver vi målmedveten och beslutsam träning.

Riksting i Umeå
Ett prov på utvecklingsområden, personellt och politiskt kommer att kunna visas när KD samlar till riksting i Umeå torsdag-lördag den här veckan. Intresset från massmedia torde komma att fokuseras på frågor om HBTQ och abortfrågor och kanske frågan huruvida rikstinget ska samlas vartannat år i stället för varje år som varit fallet de senaste snart 50 åren.

Framtidsfrågorna i övrigt kan komma att skymmas av detta. Ansvaret för att framtidsfrågorna lyfts till de nivåer som behövs för nytändning ligger inte enbart på partiledningen. Ombudens engagemang och medverkan blir avgörande.


Nästa vecka i Almedalen
På tisdag nästa vecka mellan kl. 10 och 12 medverkar jag och några av ledamöterna i kommitten för förstärkning av den kommunala demokratins funktionssätt. Vi fokuserar på ett par av frågorna i våra direktiv, nämligen det kommunala partistödets användning och frågor som rör utvecklingen av fullmäktiges roll och ansvar. Vi möts i Vinterträdgården i Clarion Hotel Wisby.

Tänkvärt citat för:
”Vill du lära känna dig själv, så lägg märke till vad du helst och oftast tänker på.”
-J.P. Richter

Stig Nyman, kristdemokrat

Forsknings- och äldrelandstingsråd

Wednesday, June 22, 2011

Utbyggd pendelbåtstrafik på Stockholms inre vatten

- Idag fattades ett historiskt beslut för att utveckla Pendelbåtstrafiken på Stockholms inre vatten. Det lyckade pilotprojektet Sjövägen med pendelbåt mellan Lidingö, Nacka och Nybroviken har förlängts. Beslut har även fattats om att påbörja en utredning om vart de nya pendelbåtslinjerna i Stockholm ska börja trafikera under 2012, säger Michael Stjernström, Kristdemokraterna samt gruppledare i Trafiknämnden.

- Att Sjövägen är en ny tvärförbindelse som förkortar restiden med upp till 39 minuter mellan Nacka och Lidingö har uppskattas av resenärerna. Över 120.000 resenärer har sedan pilotprojektet startade i augusti 2010 rest med Sjövägen, fortsätter Michael Stjernström.

- Nu går arbetet vidare för att starta flera sjöbussar och pendelbåtslinjer. Om en ny pendelbåtslinje mellan Ekerö och Stockholm City kunde starta skulle den nuvarande omstigningsträngseln till och från Ekerö vid Brommaplan minskas samtidigt som flera nya resenärer skulle få plats i den ordinarie kollektivtrafiken, fortsätter Michael Stjernström.

- Det finns redan långt framskrida planer planer på hur framtidens moderna pendelbåtar kan designas avslutar Michael Stjernström.



Bild: Konceptidé Pendelbåt av SSPA, Magnus Forsberg (Bilden får publiceras om källa anges.)








För mer information:
Michael Stjernström
Gruppledare, Trafiknämnden
Telefon: 070 – 377 58 80

Robertho Settergren
Landstingsrådssekreterare

Tuesday, June 21, 2011

Kvalitetscallcenter-tjänster till färdtjänstverksamheten

- Idag fattades beslutet att kvalitetsupphandla callcenter-tjänsten för färdtjänsten i Stockholm. Avtal med leverantörer som inte lever upp till SL: s kvalitetskrav skall enkelt och snabbt kunna sägas upp, vilket även gäller om medarbetarnas kunskaper i svenska motsvarar avtalskraven säger Karl Henriksson, Kristdemokraterna, ordförande i Trafiknämndens färdtjänst- och tillgänglighetsberedning.

– Det är viktigt att upphandlingen tillgodoser resenärernas behov och förväntningar på callcenter-tjänsten. Andelen nöjda resenärer inom färdtjänsttransporter med taxibilar har legat konstant högt, mellan 93 - 94 procent under Alliansåren. Det är angeläget att bibehålla och utveckla denna nivå genom att upphandla på ett sätt som driver mot högre kvalitet inom callcenter-tjänster, bland annat när det gäller lokalkännedom inom Stockholms län avslutar Karl Henriksson.

För mer information:
Karl Henriksson
Gruppledare, Trafiknämnden
Telefon: 070 – 377 58 80

Robertho Settergren
Landstingsrådssekreterare
Telefon: 070 – 737 41 51

Monday, June 20, 2011

Tunneltrovärdighet

Vice ordförande i Trafiknämnden Michael Stjärnström och hans kollegor skriver i dagens Svenska Dagbladet om hur Socialdemokratins löften om mer tunnelbana inte är trovärdiga. Läs hela artikeln här.

Sunday, June 19, 2011

Friday, June 10, 2011

Budgetdebatt och beslut om framtidsplaner

2011-06-10
Reflexioner
2011:15

Nu på tisdag och onsdag kommer ledamöterna i vårt landstingsfullmäktige att debattera och besluta om verksamhetsförutsättningarna för hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken för de närmaste åren.
Jag tror inte att mitt landsting någon gång tidigare satsat så beslutsamt om framtidsinriktning inom landstingets ansvarsområden som i det föreliggande budgetförslaget.

Utmaningarna är stora, spännande och begränsas inte enbart till finansieringsfrågor. ”Framtidens hälso- och sjukvård” är en del av budgetbeslutet, Nya Karolinskas innehåll och funktion är en del av budgetbeslutet och vi skall under året formulera en investeringsplan för hälso- och sjukvården och en för kollektivtrafiken.
I allt väsentligt tycker jag mig kunna se att socialdemokraterna instämmer i alliansens förslag. Numera är man för vårdval som kvalitets- och ersättningssystem, man har tillsammans med alla andra partier ställt upp bakom besluten om Nya Karolinska och den nyligen antagna Forsknings- och utvecklingsstrategin. Det är Miljöpartiet och Vänsterpartiet som avviker mest och som bidrar till en uppenbar splittring i oppositionen.
Aktiv hälsostyrning – ett framgångsreceptVid socialminister Göran Hägglunds överläggning med landstingsalliansens gruppledare i onsdags fick han en inblick i projektet ”Aktiv hälsostyrning” som pågått något år i vårt landsting. Erfarenheterna är fantastiska. Med inriktning på regelbundna kontakter bl.a. med personer som är ”mångbesökare” i vårdens akutmottagningar har i flera fall antalet inläggningar kunnat reduceras med trettio procent och hälsan stabiliserats för den enskilda. Snacka om ”Win-Win”. Onödigt upptagna vårdplatser idag kan erbjudas morgondagens patienter till gagn för enskilda och med stärkt patientsäkerhet. Och det blir en vinst för skattebetalarna också.

Tänkvärt citat, som jag tackar Per-Axel Svalander för:
” Strive not to be a success, but rather to be of value.”
Albert Einstein

Stig Nyman, kristdemokrat
Forsknings- och äldrelandstingsråd

Thursday, June 9, 2011

KD lanserar ny kampanj!


Sjövägen är en ny tvärförbindelse där du kan resa mellan Lidingö, Nacka och Stockholm på ditt SL-kort.
Sjövägen är ett exempel på framtidens smarta kollektivtrafik som förkortar restiden mellan Lidingö och Nacka med upp till 40 minuter.

Sjövägen är ett pilotprojekt i samverkan mellan bl.a. SL, Vasakronan och Nacka Kommun som startat på Kristdemokraternas initiativ.

Varför resa runt Saltsjön när man kan resa rakt över?

Kristdemokraterna vill:
• Permentera och vidarutveckla projektet Sjövägen
• Utveckla fler smarta pendelbåtslinjer