Wednesday, June 22, 2011

Utbyggd pendelbåtstrafik på Stockholms inre vatten

- Idag fattades ett historiskt beslut för att utveckla Pendelbåtstrafiken på Stockholms inre vatten. Det lyckade pilotprojektet Sjövägen med pendelbåt mellan Lidingö, Nacka och Nybroviken har förlängts. Beslut har även fattats om att påbörja en utredning om vart de nya pendelbåtslinjerna i Stockholm ska börja trafikera under 2012, säger Michael Stjernström, Kristdemokraterna samt gruppledare i Trafiknämnden.

- Att Sjövägen är en ny tvärförbindelse som förkortar restiden med upp till 39 minuter mellan Nacka och Lidingö har uppskattas av resenärerna. Över 120.000 resenärer har sedan pilotprojektet startade i augusti 2010 rest med Sjövägen, fortsätter Michael Stjernström.

- Nu går arbetet vidare för att starta flera sjöbussar och pendelbåtslinjer. Om en ny pendelbåtslinje mellan Ekerö och Stockholm City kunde starta skulle den nuvarande omstigningsträngseln till och från Ekerö vid Brommaplan minskas samtidigt som flera nya resenärer skulle få plats i den ordinarie kollektivtrafiken, fortsätter Michael Stjernström.

- Det finns redan långt framskrida planer planer på hur framtidens moderna pendelbåtar kan designas avslutar Michael Stjernström.



Bild: Konceptidé Pendelbåt av SSPA, Magnus Forsberg (Bilden får publiceras om källa anges.)








För mer information:
Michael Stjernström
Gruppledare, Trafiknämnden
Telefon: 070 – 377 58 80

Robertho Settergren
Landstingsrådssekreterare

No comments: