Sedan Alliansregeringen tillträdde år 2006 har en rad viktiga reformer genomförts. Många av dem har syftat till att ge människor mer inflytande över sina egna liv. Viktigast av dessa har förmodligen införandet av Lagen om Valfrihetssystem, LOV, varit. Genom LOV har valfrihet kunnat införas på ett enkelt, tryggt och juridiskt hållbart sätt inom till exempel sjukvård och äldreomsorg.
Den enda bristen är att lagen haft tydliga och tämligen snäva begränsningar gällande vilka områden inom den kommunala och landstingskommunala servicen som den kan tillämpas på. Viktiga välfärdssektorer har stått utanför valfriheten.
Exempel på områden som skulle kunna lämpa sig väl för valfrihet är färdtjänst, sjukresor och s.k. turbundna resor, till exempel resor till och från skola eller daglig verksamhet för personer med funktionshinder. Gruppen av kunder/brukare är redan idag van att välja utförare och har visat sin beslutskompetens inom de områden som redan omfattas av lagen. En utvidgning skulle vara ett sätt att ytterligare utöka människors möjlighet att bestämma över sina egna liv.
Om det har jag skrivit en motion till Kristdemokraternas riksting. För mig som ordförande i Trafiknämndens Färdtjänst- och Tillgänglighetsberedning i Stockholms läns landsting känns det här som en oerhört viktig reform - inte för egen del, utan för att kunna ge mer makt åt vanligt folk, de äldre och funktionshindrade som är beroende av färdtjänst eller turbundna resor.
Karl Henriksson, kristdemokrat
ordförande i Färdtjänst- och Tillgänglighetsberedningen
No comments:
Post a Comment