Thursday, January 28, 2010

Reflexioner 2010:03

2010-01-28
Reflexioner 2010:03

Inte bara Fredrik och Mona avgör valet
Det är alltid spännande med politiska dueller. Men jag tycker att det är för mycket fokusering på Fredrik (m) och Mona (S). Utan sina allierade står dom sig tämligen slätt. I Agenda på söndag möts alla partiledarna sägs det. Så bör det vara kombinerat med flera dueller. Timbro ordnar lunchduell mellan Göran Hägglund (KD) och Ylva Johansson (S) den 18 februari. Det är ett bra exempel. Kanske vore det inte helt ur vägen med en duell mellan Mona och Lars Ohly också. Väljarna söker information och vägledning. Det skulle vara intressant att få veta hur dom skulle svara om ett massmedium inbjöd till något dylikt.

Nominering i lördags – nu blir det valrörelse
Mitt partidistrikt höll nomineringsstämma i lördags. Nu är det så, att jag nominerats till första namn på landstingslistan ytterligare en gång. Jag är naturligtvis tacksam för förtroendet och lovar göra vad jag kan för att vi kristdemokrater ska göra ett bra val, gärna jämförbart med resultatet 1998. När partidistriktet möts i mitten av mars till ordinarie distriktsstämma fullföljs nomineringen, inte minst i fråga om riksdagslistans nedre del. Riksdagslistan kommer att toppas av vår partiledare Göran Hägglund.
Vilken politik ska vi driva fram till tredje söndagen i september? En del av arbetet har ledningarna för allianspartierna i riksdagen lovat att fixa via ett antal arbetsgrupper. En av grupperna arbetar med hälso- och sjukvård. Deras arbete intresserar mig mest. Men så måste vi ge en vision för hälso- och sjukvårdens framtid i stockholmsregionen. Och då har jag tänkt att vi kristdemokrater ska stå för en vision och ett program som gör att väljarnas intresse fokuseras på mitt parti framför andra. Jag ber inte om ursäkt för denna ödmjuka attityd.
Och mitt parti och jag själv behöver röster. Några lovade under hösten förra året och en del andra efter mina reflexioner förra veckan att ge mig sin röst. Alla som läser mina reflexioner röstar inte i mitt landsting. Men ni som har möjlighet till det, kan inte ni maila tillbaka och berätta hur ni ser på saken?

Tusen kristdemokrater på Kommun- och landstingsdagar
När mer än tusen kristdemokrater möts till de årliga kommun- och landstingsdagarna i Jönköping i morgon och på lördag, så är det laddat med spännande program, seminarier och utställningar. Hit kommer kristdemokrater med ett äkta engagemang och en iver att ladda för en framgångsrik valrörelse. Jag har förmånen att få moderera ett seminarium om välfärdens finansiering med Mats Odell och Acko Ankarberg Johansson som aktörer. Tänk om vi kan lösa den frågan under några timmar vid Vätterns strand. Vi satsar på det, tycker jag.


Tänkvärt citat:
”Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det.”
(Nalle Puh)

Friday, January 22, 2010

Reflexioner 2010:02

2010-01-22
Reflexioner 2010:02

Populism eller politik eller statsmannakonst?
Årets valrörelse kommer inte att präglas av statsmannakonst, misstänker jag. Men sannolikt kommer den att präglas av politik och mycket politik, i bemärkelsen partipolitik – trots ”Allians för Sverige” och det s.k. ”rödgröna alternativet”. Och med partipolitik menar jag val av kampanjmetod som handlar mer om det egna partiets välfärd än människornas. Jag påstår att populism har präglat inledningen av valrörelsen hittills. Vad menar jag då med statsmannakonst? Det finns säkert mycket bra definitioner på begreppet Min enkla definition är att man ser partier och politiskt valda församlingar som medel och inte som mål. (Jag har googlat på begreppet och sett att det i det sammanhanget går att återfinna det i 8~190 artiklar medan populism går att hitta på 1.530.000 ställen…Se f.ö. citaten sist i mina reflexioner)
Partiledardebatten i riksdagen i onsdags liksom ett och annat massmedieproducerat debattprogram under hösten och vintern är tecken på att valrörelsen är igång och att populism är ett framträdande drag. Exempel på det är bl.a. debatten om sjukförsäkringen. Jag har hört s-företrädare tala om att man omprövat sin politik sedan man regerade under förra perioden. Omprövning har skett. Men i hur många varv är svårt att veta, eftersom den politik som presenterades i början av veckan i långa stycken mycket påminner om den man drev i regeringsställning. En skillnad är att den är otydligare och ofinansierad. Att den är ofinansierad är i sin ordning, eftersom man inte vet vad det egna förslaget skulle kosta.

Rubriker och patientsäkerhet
Idag toppar Svenska Dagbladet med svart rubrik i stil med …”ännu ett dödsfall på Astrid Lindgren…” Dödsfallet är tragiskt och bekymmersamt och ger anledning till åtgärder. Åtgärder som sjukhuset har vidtagit och skall hedras för. Men ibland upplever jag att SvD har fokus på ett enda av landets sjukhus och möjligen med Västerås som undantag. Om Socialstyrelsen har rätt i sin bedömning så tillfogas var tolfte patient som läggs in en vårdskada som inte hör ihop med sjukdomen och uppemot eller omkring 3~000 patienter dör en undvikbar död på svenska sjukhus. Medieuppmärksamheten kan vara värdefull och vägledande om den inte förs så ensidigt som jag tycker präglar Svenska Dagbladets artiklar.

Kan det vara sant?
Jag läste några citat från partiledardebatten i riksdagen i onsdags. Ett var efter Mona Sahlin, som skulle ha sagt att hon suttit i ett oräkneligt antal regeringar. Det måste betecknas som ett gigantiskt rekord som ingen politiker före eller efter henne kommer att kunna nå upp till.

Nominering i morgon
Mitt partidistrikt håller nomineringsstämma i morgon. På förslag till första namn på landstingslistan finns mitt. Så här dags i morgon, dvs. någon gång under eftermiddagen, så vet jag mer.

Tänkvärda citat:
”Statsmannakonst gav inga resultat”
(NE)
” …har inte någon artikel om statsmannakonst ännu.”
Svenskspråkiga Wikipedia

Friday, January 15, 2010

Reflexioner 2010:01

2010-01-15
Reflexioner 2010:01

TioHundra – ett framgångsprojekt som får tid på sig
I och med utgången av år 2010 var det ursprungligen tänkt att Tiohundra skulle kunna fortsätta i någon permanent form, eller läggas ner. Efter överläggningar under senhösten kom vi i går fram till att Tiohundraprojektet får även åren 2011 och 2012 på sig för att fortsätta det framgångsrika arbetet och finna framtidsformen. Detta skedde över alla parti- och blockgränser. En del behöver reformeras och förändras, men i allt väsentligt ändras inte de yttre förutsättningarna. Jag är övertygad om att Tiohundra är en samverkansform för praktiskt taget all vård och omsorg, utom barnomsorg och tandvård, har framtiden för sig.

Valåret har börjat – men hur slutar det?
Jag önskar att jag visste vilken utgång valet i september får. Spekulationerna om valresultatet och regeringsmöjligheter kommer nu allt tätare. Och dom blir inte sannare för det.
Nu ska jag berätta vad jag tycker om valrörelsen. Om valrörelsen tycker jag. Nästa lördag kommer vi att besluta om nomineringarna till riksdag och landsting i mitt partidistrikt, Stockholms län. Nu pekar det mesta på att mitt namn kommer att stå först på landstingslistan. Alla gillar inte det och det gör inte så mycket. Jag skulle bli mycket nöjd om 85 procent röstar på nåt annat parti än mitt. Anspråkslöst och realistiskt.
Några av opinionsmätarna pekar på att det skulle vara kört för kristdemokraterna. En del debattörer hoppas att det bli så. Jag och många andra kommer att arbeta för att vi kristdemokrater får ett valresultat som påminner om det som vi fick i 1998 års val. Vid tiden för Almedalsveckan låg vi kring 4 procent och i valet ett par månader senare så nådde vi nästan 12 procent. Jag påstår att det kan hända igen. Och kristdemokraterna kan bli den nya alliansens andra största parti. Det är ett realistiskt mål som jag gärna arbetar för.

Ny tid, nya Apotek
På söndag inviger Göran Hägglund, partiledare och socialminister, det första privata apoteket efter den s.k. omregleringen av apoteksverksamheten i Sverige. Det sker vi Apoteket Påfågeln vid Kungsholms torg kl. 14.30.


Ett tänkvärt citat:
”Ju mer sand som runnit genom livets timglas, desto klarare ser vi genom det.”
Nicollò Machiavelli