Wednesday, December 15, 2010

Recept för en patientsäker vård utan undvikbara patientskador


PRESSMEDDELANDE
20101214
Kristdemokraterna
Stockholms läns landsting

En av hälso- och sjukvårds största utmaningar de kommande åren är att ständigt förbättrad patientsäkerheten så att Stockholmarna får en patientsäker vård i världsklass. För att nå det målet krävs en noll-vision för undvikbara patientskador inom vården, säger Stig Nyman, (KD) landstingsråd.

Årligen dör mellan 600 – 800 patienter en undvikbar död när de får vård i Stockholms läns landsting, vilket är helt oacceptabelt. Kristdemokraterna och Alliansen har påbörjat arbetet för att alla ska få en patientsäker vår där ingen ska drabbas av undvikbara patienskador, fortsätter Stig Nyman.

För att nå noll-visionen för undvikbara patientskador inom vården kommer SLL fortsätta att fokusera på en god och adekvat utbildning för vårdpersonalen, förbättrad läkemedelsförskrivning och ge patienten möjlighet att välja vård efter kvalitén inom patientsäkerheten, fortsätter Stig Nyman

Ersättningssystemet inom vården måste ses över så att en god kvalité inom vården lönar sig. Vårdgivare som förorsakar patientskador är i fel bransch. Så når vi en patientsäker vård i världsklass, avslutar Stig Nyman.


För mer information:
Stig Nyman
Forsknings- och äldrelandstingsråd
Telefon: 070 – 37 234 05

Robertho Settergren
Landstingsrådssekreterare
Telefon: 070 – 737 41 51

No comments: