Wednesday, May 12, 2010

Reflexioner 2010:13

Sjukhusmaten blir en valfråga (S)
I en nyhetsartikel i Svenska Dagbladet idag lanserar Ilija Batljan, socialdemokraternas nye gruppledare, att sjukhusmaten skall bli en valfråga. Ett nytt koncept skall lanseras, ”hälsokök”. I en interpellationsdebatt i fullmäktige i går så framförde Miljöpartiets landstingsråd Raymond Wigg därutöver en idé om à la cartemat på sjukhusen. Jag gissar att (V) hänger på eftersom man väl avser att hålla ihop det rödgröna alternativet.

Intressanta tankar och idéer så länge de lanseras i rubrik- och slagordsform. Idén med hälsokök förefaller bygga på produktionskök ska finnas i alla våra sjukhus. Hittills har jag uppfattat att MP är ensamma om den idén. Övriga partier var överens om en ordning som initierades under den senaste S-ledda landstingsmajoriteten och som resulterade i en upphandling av sjukhusmaten. Resultatet av upphandlingen som blev känt för knappt ett år sedan och därefter har det handlat mer om matens kvalitet och utseende och mindre om hur och var den skall produceras.
Det ska bli spännande att ta del av det nya rödgröna konceptet, som till skillnad från dagens sjukhusmat, skall vara ”riktig mat” enligt S-utspelet i dagens tidning. Hur många kök som behövs, hur många kockar som behövs, hur mycket serveringspersonal som behövs, hur många och stora kyl- och frysrum som behövs och hur mycket det kommer att kosta finns inga besked om. Frågan är väl om det någonsin blir några klarläggande besked.

Att sjukhusmaten ska ha hög kvalitet, är en vital del av vård och omhändertagande, att det skall finnas goda valmöjligheter för patienterna om innehåll och serveringstider och att kostnaderna skall vara rimliga finns ingen politisk oenighet om.

Tänkvärt citat:
”Politiker tänker mer än vanliga människor. Dom tänker ungefär en halvtimme om dagen."
(Gisle, 8 år)

No comments: