Saturday, May 8, 2010

Reflexioner 2010:12

Nu byggs Nya Karolinska
I tisdags beslutade landstingsfullmäktige att ett konsortium av svenska Skanska och brittiska Innisfree ska bygga och finansiera den byggnad som skall innehålla Nya Karolinska. Svenska Coore Service Management kommer att svara för service och underhåll. Stockholms läns landsting skall svara för vården.
Det finns bred politisk enighet om tillkomsten, dimensioneringen och utförandet av det nya universitetssjukhuset. Inför beslutet i fullmäktige i tisdags demonstrerade oppositionen med den nye socialdemokratiske gruppledaren Ilija Batljan sitt motstånd mot Offentlig Privat Samverkan, OPS. Det skedde framför allt genom att misstänkliggöra både landstingsalliansen som tjänstemännen för att inte informera korrekt om kostnaderna för investeringen. Man ifrågasatte också fullmäktiges beslut om sekretessbeläggning av vissa uppgifter om produktionsbolagets upplåning och räntor mm.

Med självvalda antaganden kan mycket visas men inte bevisas. Jag har hittills inte hört talas om ifrågasättande av att SL kommer att betala omkring 120 miljarder för driften av kollektivtrafiken de närmaste 25-30 åren och landstinget har inte heller ifrågasatt trafikaktörernas upplåningsräntor eller vinstmarginaler. Det landstinget betalar i form av vederlag för de investeringar och tjänster som utförs skall ligga inom de ramar som landstinget kan godkänna. Jag påstår att så är fallet såväl för Nya Karolinska som för kollektivtrafiken.

När det gäller uppförandet av Nya Karolinska beslutade landstingsfullmäktige i april och juni 2008 de ramar som vi hade att hålla oss inom. Dessa ramar håller. Då beräknades byggnadsinvesteringen till ca 14,1 miljarder, plus minus 10 procent. När det gäller service och underhåll har betalningsnivån förhandlats till en nivå som kan anses rimlig för den 25 års åtagande som är aktuellt för projektet.
Det förtjänar att påpekas, att de av oppositionen ifrågasatta räntenivåerna kan omförhandlas vid den tidpunkt landstinget väljer. Den uppgiften finns inte i oppositionens agerande, troligen för att då faller argumentationen platt. Efter ett presseminarium i onsdags förmiddag uttalades detta klart av Skanskas vd och publicerades bl.a. av ABC.

Det finns god och väl dokumenterad evidens för att OPS fungerar väl i fråga om att hålla tid för byggnation och i fråga om beställt utförande och kvalitet. Och detta gäller inte minst OPS-projekt som Skanska svarat för framför allt i England och USA.
Kan det vara så enkelt, att landstingsoppositionen är rädda för att landstingsalliansen skulle lyckas väl?

För initierad och korrekt information, använd länken: http://www.nyakarolinskasolna.se/

Tänkvärt citat:
”Det är bara en sak jag är säker på och det är att det finns mycket lite som man kan vara säker på."(Somerset Maugham)

No comments: