Friday, September 23, 2011

Dåliga it-system dödar

Fortfarande använder vården datasystem som inte kan kommunicera med varandra. För att komma till rätta med problemet krävs att personuppgiftslagen ändras. Margaretha Åkerberg skriver i Computer Sweden om att det  idag, när många informationstjänster och andra ärenden är utvecklade för att utföras via datorer och nätverk, är förunderligt att sjukvården inte varit större föregångare när det gäller att använda sig av den kunskap och teknik som redan finns.

Ett sammanhållet journalsystem är nödvändigt i en modern och effektivt vård.

Läs mer i Computer Sweden.

Thursday, September 22, 2011

Att livmoderhalsvaccinet försenas måste bli en vändpunkt

Låt fallet med det försenade livmoderhalsvaccinet utgöra en vändpunkt och låt oss gå mot en utveckling där storbolagens jurister får betydligt svårare att förhindra viktig utveckling på det medicinska området, skriver landstingsrådet Stig Nyman i en replik på DN-debatt.

Både GSK och socialdepartementet får en släng av Stigs penna.

DN.

Tuesday, September 13, 2011

Nöjdare patienter inom hemsjukvården

Patienter inom avancerad sjuvård i hemmet (ASiH) och närstående till patienter som avlidit har under året har besvarat en enkät om hur de har uppfattat vården från ASIH. Både patienter och närstående var genomgående mycket positiva till vården säger Stig Nyman (KD), bitr. finanslandstingsråd.

I stort sett alla patienter och närstående tyckte att telefontillgängligheten var mycket bra och att de alltid fick hjälp inom överenskommen tid. Drygt nio patienter av tio hade stort förtroende för den personal från ASiH som vårdade dem hemma och förtroende var lika högt hos de närstående. Men det mest glädjande är att både patienter och närstående svarade att de hade blivit bemötta med respekt och på ett hänsynsfullt sätt avslutar Stig Nyman.

Läs hela rapporten här:

Thursday, September 8, 2011

Svar på tal

"Den som inte frågar får inga svar". Mer kunskap om konkurrensens och mångfaldens effekter i vården och välfärden behövs. Men i Stockholms läns landsting finns gott om goda erfarenheter och exempel - och vetenskaplig utvärdering av Vårdval Stockholm. Alliansen ger idag SNS svar på tal.

DN

Tuesday, September 6, 2011

Oljudsförebyggande

Stress kopplas till tinnitus
JESSICA BALKSJÖ
Svenska Dagbladet
6 Sep 2011

Utmattade personer löper dubbelt så hög risk att lida av tinnitus jämfört med normalstressade kolleger, visar en ny svensk studie. Ju närmare utbrändhet försökspersonen var, desto vanligare var hörselproblemen. SvD har tagit del av en ännu opublicerad...read more...

Det finns säkert skäl att granska vad vi i Stockholms läns landsting gör för att hjälpa, förebygga och undvika att människor drabbas av tinnitus. Det är självfallet viktigt att just det vårdande arbetet fungerar väl. Vad gör våra vårdcentraler? Sköter de uppdraget och har de kunskaperna som krävs?
Men inte bara det, det finns otroligt många barn och ungdomar som lider av hög ljudnivå i skolan. Som får huvudvärk, stressnivåer som höjs, tjut i öronen när de kommer hem från skolan, alla faroframkallare för tinnitus, frågan jag kan ställa är måste barn få symptom innan vi reagerar?

Även de generella ljudnivåerna i stadsmiljön är idag för höga. Men det förebyggande arbetet glöms bort. Kristdemokraterna i landstinget kan se till att vården för patienter med tinnitus blir bra, men det förebyggande arbetet behöver vi hjälp med att klara av.

Margaretha Åkerberg
Viceordförande i programberedningen för barn, unga och kvinnosjukvård
SvD

Vinnande vårdval

Vårdval Stockholm har inneburit en ökad tillgänglighet och ett ökat utnyttjande särskilt i områden med lägre inkomster. Samtidigt får landstinget mer vård för pengarna. Ingen nyhet men det tål att sägas igen!
Läs mer här.

Sunday, September 4, 2011

Nya tuffa kvalitetskrav för färdtjänsten

Nya tuffa kvalitetskrav för färdtjänsten
ANDERS SUNDSTRÖM
Dagens Nyheter Weekend
4 Sep 2011

I februari nästa år får Fågelviksgruppen näst intill monopol på all färdtjänsttaxi i Stockholms län. Företagets bolag Taxi Kurir och Taxi 020 tog hem 98 av 101 kontrakt när landstinget genomförde en upphandling för två år – som kan förlängas med två...read more...
Tech Tags:

Med nya tuffa kvalitetskrav blev det en lyckad upphandling som kommer underlätta resande i länet för alla färdtjänstpasssagerare.

Vi måste bygga en pendeltågsstation!

Pendelstation stötesten för nya tvärbanan
STOCKHOLM ANDERS SUNDSTRÖM
Dagens Nyheter Weekend
4 Sep 2011

När tvärbanan mellan Alvik och Solna väl är klar är det dags för tvärbana till Kista. Det råder bred politisk enighet om att en tvärbana som från Ulvsunda dras förbi Bromma flygplats, nya bostadsområdet Annedal, Solvalla och Stora Ursvik till Kista och...read more...
Tech Tags:



Michael Stjernström, Kristdemokraternas gruppledare i trafiknämnden markerar att vi i länet måste bygga en pendeltågsstation vid Solvalla. Årstaberg byggdes mellan Stockholms Södra och Älvsjö för en koppling till tvärbanan. Solvalla blir också en bra bytespunkt. Dessutom ska man ju bygga en ny stadsdel där.

Friday, September 2, 2011

Från ord till handling

Nyligen uppmärksammades att det kristdemokratiska initiativet om en mottagning för ME-sjuka i Stockholm nu har blivit verklighet, blivit så framgångsrikt och snabbt fullbelagt. Kristdemokraterna och landstingsrådet Stig Nyman kommer nu arbeta för att alla med dessa behov ska få adekvat hjälp. 


DN

Flexibel trygghet


Gruppledare Michael Stjernström skriver idag i Täby Allehanda om flexibla nattstopp på bussarna. Ett led i att göra Stockholm tryggare.


Thursday, September 1, 2011

Michael Stjernstöm om spårvagn i DN idag

I dagarna släpptes den strategi som föreslås av SL för Stockholm innerstads kollektivtrafik. Först ska strategin ut på remiss men om planerna går igenom i sin nuvarande form kommer Stockholm att i framtiden bli en spårvägsstad. Michael Stjernström, gruppledare för Kristdemokraterna i trafiknämnden är positiv till förslaget och uttalar sig idag om satsningarna på spårvägar. Läs artikeln här



Fler städer väljer spårvagn
ANDERS FORSSTRÖM
Dagens Nyheter
2 Sep 2011

2030 kan Stockholm vara en riktig spårvagnsstad där i stort sett samtliga blå stombusslinjer ska ersättas av spårvagnar. Oppositionen rasar mot den dyra satsningen och i går gick forskare på KTH till attack på DN Debatt och hävdade att bussar med egna...read more...

På rätt spår

– Flera städer i Europa har anammat spårvägen som fått en renässans. Det är dags att Stockholm inspireras av dem, vi ligger långt efter nu, säger Michael Stjernström, gruppledare i trafiknämnden för Kristdemokraterna, det parti som vid budgetförhandlingarna 2009 initierade arbetet med den nya strategin.

Kristdemokraterna spår en ljus framtid för elvagnar genom länet.

DN