Tuesday, September 6, 2011

Oljudsförebyggande

Stress kopplas till tinnitus
JESSICA BALKSJÖ
Svenska Dagbladet
6 Sep 2011

Utmattade personer löper dubbelt så hög risk att lida av tinnitus jämfört med normalstressade kolleger, visar en ny svensk studie. Ju närmare utbrändhet försökspersonen var, desto vanligare var hörselproblemen. SvD har tagit del av en ännu opublicerad...read more...

Det finns säkert skäl att granska vad vi i Stockholms läns landsting gör för att hjälpa, förebygga och undvika att människor drabbas av tinnitus. Det är självfallet viktigt att just det vårdande arbetet fungerar väl. Vad gör våra vårdcentraler? Sköter de uppdraget och har de kunskaperna som krävs?
Men inte bara det, det finns otroligt många barn och ungdomar som lider av hög ljudnivå i skolan. Som får huvudvärk, stressnivåer som höjs, tjut i öronen när de kommer hem från skolan, alla faroframkallare för tinnitus, frågan jag kan ställa är måste barn få symptom innan vi reagerar?

Även de generella ljudnivåerna i stadsmiljön är idag för höga. Men det förebyggande arbetet glöms bort. Kristdemokraterna i landstinget kan se till att vården för patienter med tinnitus blir bra, men det förebyggande arbetet behöver vi hjälp med att klara av.

Margaretha Åkerberg
Viceordförande i programberedningen för barn, unga och kvinnosjukvård
SvD

No comments: