Wednesday, August 31, 2011

Färdtjänstupphandling avgjord!

Taxi 020 och Taxi Kurir blev de stora vinnarna i den upphandling av färdtjänsttaxi som SL nyligen genomfört. De vann upphandlingen i 72 av 75 områden i länet. Övriga områden vanns av Roslagstaxi respektive Haninge & Nynäshamns Taxi. Anbud inkom från 12 olika anbudsgivare. De nya avtalen ska gälla i två år från den 1 februari 2012 med möjlighet till upp till två års förlängning.
– Jag är glad över att alla viktiga aktörer på marknaden valde att delta i upphandlingen, både de stora taxiföretagen och de regionala bolagen. Det var ett viktigt mål för oss. En bra konkurrens är bra för färdtjänsten. Vi har ställt tuffa kvalitetskrav och det ekonomiska utfallet av upphandlingen är bättre än väntat, säger Karl Henriksson ordförande i färdtjänst- och tillgänglighetsberedningen.

– Vi kommer självklart att följa upp så att utförarna verkligen lever upp till kvalitetskraven. I avtalen finns både bonus för den som lyckas bra och kvalitetsavgifter som kan bli kännbara ifall man inte lever upp till kraven. Utgångspunkten i upphandlingen har varit förbättrad kvalitet inom färdtjänsten. Att vi fått bra priser är en välkommen bonus, konstaterar Karl Henriksson.

Fakta:
Varje år genomförs cirka 3 miljoner resor med färdtjänsttaxi till en kostnad om drygt 700 miljoner kronor. Resandet har ökat de senaste åren, bland annat till följd av ökad resetilldelning och de snörika vintrarna.

För mer information:
Karl Henriksson
ordf. färdtjänst och
tillgänglighetsberedningen
tel. 08-535 301 69
mobil. 0708-28 24 62

Robertho Settergren
landstingsrådssekreterare
mobil 070-737 41 51

Friday, August 26, 2011

Om det vore val idag…


… så skulle det med all sannolikhet inte bli som opinionsmätningarna säger sig visa. I någon av de senaste så ligger kristdemokraterna klart över spärren till riksdagsval, i andra precis på gränsen och den här veckan under i ett par mätningar. Enligt Synnovates senaste ligger fyra partier under riksdagens spärrgräns. Finns det någon som helst trovärdighet i mätningarna? Tävlingen om väljarnas gunst pågår hela mandatperioden, men kommentarerna kring mätningarna formuleras som om finalen låg nära – eller redan hade avgjorts. Finalen går om tre år och en månad. Jag erinrar mig igen Rolle Stoltz, som vid något tillfälle som ”expertkommentator” i ishockey sa: ”Det är målen som räknas, inte snacket innan matchen.”


Med lite tillbakablick så ser den noggranne iakttagaren, att få ministrar levererat så flitigt och framåtsyftande och vallöfteskonsekvent som kristdemokraterna. Men det räknas inte och vi kristdemokrater är dåliga på att berätta om det. Tänk om någon seriöst grävande journalist ville göra en granskning. Alliansregeringen och kristdemokraterna i den tål en sådan.
Att patienter och personer i behov av samhällets stöd och insatser fått en radikalt ökad tillgänglighet, en patientsäkerhetslag och möjlighet att välja vård- och omsorgsgivare alldeles oberoende av plånbokens tjocklek är epokgörande och går rimligen inte att backa ifrån. Detta faktum borde kunna betyda mer för det parti som svarat för tillkomsten av reformerna.
I dagarna avgörs om kristdemokraternas krav på skattesänkning för pensionärer är mindre viktigt för regeringen än sänkt krogmoms. Den som överlever får se…

Reformerat ersättningssystem i SLL från 2012
I slutet på juni skrev jag bl.a. i mina reflexioner så här: ”För medborgarnas och patienternas skull behövs reformerade ersättningsformer i Vårdval Stockholm när det gäller primärvården.” Jag hänvisade också till ett uttalande av hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt i Stockholm City och skrev: ” I samma tidning uttalar sig hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt att beslutet om ett eventuellt nytt ersättningssystem sannolikt kommer i höst.”

Och nu gäller det, hösten är här. Jag kommer att arbeta för att sannolikheten byter skepnad till reformbeslut, helst så att det kan fungera från årsskiftet eller tidig vår 2012. Politiskt sett borde ingenting kunna bromsa. Personer med de största vårdbehoven måste kunna garanteras tillräcklig tid hos doktorn för undersökning, diagnos och behandling. Ett reformerat ersättningssystem kan bidra på ett vitalt sätt till att säkra vården för våra gamla och personer med kroniska sjukdomar.

Tänkvärt citat:
”Ju mer man tänker, desto mer inser man att det inte finns något enkelt svar.”
Nalle Puh – A.A. Milne

Stig Nyman, kristdemokrat
Forsknings- och äldrelandstingsråd

Thursday, August 25, 2011

Glada väljare

Kul att läsa om hur väljarna uppskattar Kristdemokraternas satsning på spårvagn. Spårväg är ju självklart mer tillgänglig än T-banaan och inte beroende av hissar, trappor och rulltrappor. Men det är inte bara resenärerna som är glada, även handeln gillar det. En spårvägsdragning gör att kommersen längs nya spårvägslinjer lever upp. Erfarenheterna från Gröndal visar även att fastighetspriserna stiger efter en ny linje.

Dessustom så är luften och miljön bättre ovan jord än under. Ny forskning visar att de underjordiska stationerna inte är de mest hälsovänliga direkt. Så nu fortsätter vi satsningen på modern spårväg i Stockholms län.

DN

Wednesday, August 24, 2011

Sex linjer




Sex spårvägslinjer ska ersätta de blå bussarna
ANDERS SUNDSTRÖM
Dagens Nyheter
24 Aug 2011

Det blir allt trängre i kollektivtrafiken. På tunnelbanans viktigaste stationer är perrongerna nästan helt fulla i rusningstid och de blå stombussarna går ibland så långsamt att det går fortare att gå. I samband med landstingets budgetarbete 2009...read more...
 
På kristdemokratiskt initiativ ska nu sex spårvägslinjer ersätta och utveckla de blå busslinjerna. En tillgänglighetsrevolution för Stockholms kollektivresenärer.


DN

Tuesday, August 23, 2011

I Kristdemokraternas spår

Nu har rapporterna om Stockholms framtida spårvägar kommit. Det är inte utan att likheterna med Kristdemokraternas förslag till spårvägslösningar inför valet 2010 med uppenbar kraft lyser igenom.