Thursday, October 6, 2011

Kristdemokrater ligger bakom regeringens reformer

Jag läste med stort intresse Svenska Dagbladets genomgång av regeringens reformer mellan 2006 och 2011. Noterbart är att de tre första stora reformerna har nästan uteslutande handlat om insatser från kristdemokratiska ministrar på Socialdepartementet. Regeringens stora valfrihetsreform är Lagen om Valfrihetssystem, LOV , som utarbetades av Maria Larsson efter en utredning av Acko Ankarberg Johansson, kristdemokraternas nuvarande partisekreterare. Reformen har gett ett reellt val att välja vem som ska komma hem till dig och utföra hemtjänst och även att välja äldreomsorg. Som forsknings- och äldrelandstingsråd, så ser jag det här som ett oerhört viktigt steg för att betona att rätten att välja också ska gälla äldre.

Det främsta exemplet på avreglering som lyfts fram i artikeln är Göran Hägglunds medvetna omstöpning av apoteksmarknaden, som är en veritabel tillgänglighetssuccé. Ökningen av antalet apotek har varit markant, inte minst i glesbygden. Även förbättrade öppettider har varit mycket viktigt för att säkerställa att fler patienter får tillgång till de läkemedel som de behöver. Nu är det viktigt att regeringen går vidare med arbetet att säkerställa att även ovanliga läkemedel kan garanteras, på ett bättre sätt än hittills varit fallet.
Det tredje exemplet som tas upp är välfärdstjänster, där kraven på vårdval över hela landet är det klart dominerande inslaget. Detta beslut tar makten från landstingsbyråkrater i framförallt de s-märkat delarna av Sverige och ger den till patienterna. Rätten att påverka sin vardag och fatta egna beslut ska ju inte inskränkas bara för att man är sjuk. Tvärtom, menar jag och mina partivänner i regeringen att det är som viktigast, just när man har det som svårast i livet.

Slutligen pekar SvD på att alliansregeringen även sänkt skatter och gjort förändringar inom A-kassa och sjukförsäkringen. Visst är det bra att även de moderata statsråden har fått en del ur händerna, men jag vill ta detta tillfälle i akt att skicka en utmaning till mina allianskamrater. Kan ni peka på motsvarande banbrytande framsteg? Om inte, vad ska ni göra för att komma ikapp?

1 comment:

Dr. Parasit said...

Banbrytande framsteg...jojo... Jag brukar säga att KD har bra tankar men usel timing.

Landstingspolitiken i sthlm är på många sätt ett haveri, där man nu saknar möjlighet att söka vård annorstädes, en krigsfunktion upprätthålls, är det våra krig i arabvärlden som skapat detta? Husläkare tar era 470kr, så fort ska det gå. Jag är glad över förändingarna som man annonserade från alliansen inför nästa år, vem vet, då kanske doktorn skriver ett intyg..