Friday, February 24, 2012

”Patienter måste betala dubbelt för läkarvård”



Det är en rubrik i dagens DN.STHLM. Bakgrunden påstås vara att läkare väljer att bolla patienter vidare för att slippa dyra undersökningskostnader. Får man ta sig för pannan? Jag gör det. Precis som chefläkaren Henrik Almkvist vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen reagerar jag så här: Jag förutsätter att patienter som behöver en undersökning faktiskt får den. Annars är det upprörande.
För några veckor sedan läste jag uttalande från läkare som kritiserade ersättningssystemet inom primärvården i vårt landsting. Det skulle göra att man prioriterar lätta åkommor före de som skall prioriteras. Skulle detta vara ett par exempel på vardagstillämpningen av gällande läkaretik och de åtaganden man har i avtal eller överenskommelser med landstinget, då finns skäl för starka reaktioner. Att resonemangen från några läkare visar upp en konflikt är uppenbart och då är det enkelt att få med sig massmedia.
Uttalandena öppnar för angelägenheten att skärpa en redan väl fungerande uppföljning från landstingets sida. Jag har svårt att ta till mig läkaruttalandena som allmängiltiga. Men alldeles oavsett det så bör inte uttalanden av den här typen tålas av oss som värnar som god vård med hög patientsäkerhet.

Vi är på väg
För varje vecka kan vi iaktta bygget av Nya Karolinska Solna och lab- och aulabygget på ömse sidor av Solnavägen på gränsen till Stockholm. Vi är på väg, långt på väg i arbetet med att etablera ett av världens främsta kluster av avancerad och säker sjukvård i kombination med moderna och framtidsinriktade forskningsfaciliteter.
Det kan ha framgått av tidigare reflexioner från min sida, men det finns alltid anledning att påminna om visionerna.
På senaste tiden har jag återvänt till en av våra förebilder via dess hemsida, nämligen Cleveland Clinic. Här har vi hämtat lärdomar, inte bara av organisationen utan även från de erfarenheter de kunnat böra i moderniseringen av sin vård. Här är en länk: http://my.clevelandclinic.org/about-cleveland-clinic/overview/who-we-are/default.aspx

Ett tänkvärt citat:
”Framtiden är ursäkten för den som inte vill göra något i nuet.”
Harold Pinter 

Stig Nyman, kristdemokrat
Forsknings- och äldrelandstingsråd

No comments: