Thursday, December 31, 2009

Reflexioner 2009:33

2009-12-29
Reflexioner 2009:33

Vårdnätverk för bättre vård
Någon vecka före jul, så samtalade jag med Ulf Bungerfeldt på Radio Stockholm. En utgångspunkt var Nya Karolinskas framtida roll och betydelse för Mellansverige, dvs. Stockholmsområdet, Mälardalen, Uppsala och Gävleborgs län. Detta är en region som bebos av uppemot en tredjedel av landets befolkning. Jag tror inte att det kommer någon genomgripande regionreform under nästa mandatperiod heller. Och skulle ett initiativ tas innan 2014 av en handlingskraftig regering, så är inte de nya regionerna i funktion förrän tidigast från 2019. och då har Nya Karolinska varit i funktion fyra år. Mot den här bakgrunden lanserade jag idén om ett vårdnätverk, för hälso- och sjukvården till gagn för befolkningen i det nämnda området.
För att hålla uppe kompetens och medicinteknisk utveckling krävs bättre samverkan mellan näraliggande landsting. Det leder till ökad patientsäkerhet och kommer att vara stimulerande för de närmaste decenniernas rekrytering till hälso- och sjukvårdens yrken. Jag tror också att om Nya Karolinska skulle ingå i ett närverk med fem sex andra mellansvenska läns- och universitetssjukhus så skulle ett närmare samarbete kunna innebära stora medicinska och ekonomiska vinster.
De behov som alla landsting upplever, inte minst i fråga om den framtida finansieringen av hälso- och sjukvård i perspektivet av de möjligheter som föreligger att utveckla vården, det gapet kan minimeras genom att finna ett nätverkssamarbete, tror jag. Det blev inslag i Radio Stockholm. Även Radio Sörmland och TV4 Stockholm hörde av sig.

Lägsta sjukfrånvaron på årtionden…
I Dagens Medicin strax innan jul kunde man läsa att nedgången i sjukfrånvaro mellan 2006 och 2009 motsvarar omkring 41~000 heltidsarbeten. Det är framför allt kvinnor som är sjukskrivna i mindre utsträckning. Siffrorna baseras på mätningar bland 250 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag, på 1 500 arbetsplatser med totalt omkring 150 000 anställda. Mätningarna har gjorts sedan 1980-talet.
Jag tror att det kan finnas en förklaring i alliansregeringens framgångsrika politik, inte enbart, men visst har jobbsatsningen betytt en hel del.

Valår
Om några dagar går vi in i ett nytt år, ett valår. Partierna nominerar och väljarna längtar efter valrörelse… Ibland får jag en känsla av att valrörelse pågår hela tiden, men vänta bara. Ett par tre veckor efter Almedalen är det precis så intensivt, som det brukar. Partierna vässar argument med hjälp av kommunikatörer och reklambyråer. När vårsolen börja värma, så finns det skäl för mig att återkomma i visioner och spekulationer.

Gott Nytt Valår!
tillönskas alla som tar del av mina reflexioner.

Monday, December 21, 2009

Reflexioner 2009:32

Reflexioner 2009:32

Allt fastare konturer kring Nya Karolinska
Nu har vi i FoUU-utskottet identifierat och beslutat om sex tematiska områden för Nya Karolinska Solna, NKS. Aktuella områden är Barn, Cancer, Hjärta-kärl, Inflammation, Neuro och Reparativ medicin. De olika temaområdenas verksamhetsinnehåll och volymer kommer succesivt att fastställas i den takt och med den detaljeringsgrad som byggprocess och utrustningsinvesteringar kräver. Ett långt stycke på väg i detta kommer vi att behöva vara innan utgången av år 2011. Under de närmaste två åren kommer vi också att redovisa vilka förändringar etableringen av NKS kommer att medföra för dagens Karolinska i Solna. I allt väsentligt följer vi tidigare beslut beträffande NKS och tidplanen håller.

Sir Liam Donaldson avgår
Sir Liam har i tolv år varit nationell CMO, Chief Medical Officer, knuten till Health Department i Storbritannien. I maj nästa år lämnar han sitt uppdrag. Vi hade förmånen att lyssna till honom vid den andra nationella patientsäkerhetskonferensen i vårt land och jag har själv haft glädjen att lyssna till honom vid ett par andra tillfällen. Han är en av de främsta frontfigurerna både i ett europeiskt och i ett internationellt perspektiv, inte minst genom sitt ledarskap för WHO:s globala arbete för säkrare vård.

St. Göran har firat 10 år med Capio
I början av december i år firade St. Göran 10 år med Capio. I senaste numret av Communicare, St. Görans egen tidning berättas om jubileumsfirandet och så berättar man om ett nytt tema för tidningen under 2010, nämligen ”Steget före”. Temat kommer att ge både tillbaka- och framåtblickar, visa vad man åstadkommit och var man är på väg nästa tio år med Capio. Grattis och lycka till!

Och landstingets sjukhus… och landstinget itself
Uppmuntrande läsning har det varit de senaste månaderna när jag tar del av information från de olika verksamheterna. Tillgängligheten ökar, antalet patienter som får god hjälp ökar, personalens trivsel förefaller öka, sjukskrivningarna minskar och alla som vill och behöver får sina influensavacciner. Och till råga på alltihop, så går det ihop ekonomiskt. Sasmmantagezt förefaller landstinget itself gå till och med bättre än budget. Jag gläds över detta och skänker alla medarbetare tacksamma tankar.
Och oppositionen är sig lik, förutsägbart och säkert som den första snöns trafikproblem. Att fler patienter får vård, att landstinget får del av regeringens kömiljard och allt annat inom vård och kollektivtrafik fungerar allt bättre måste tyda på något allvarligt fel. Det som händer kallas ibland nedmontering av välfärden. Något gott kan ju inte komma från en landstingsallians som sänkt skatten med 17 öre på fyra år. Nu satsar vi i alliansen på en ny regeringsperiod. Och önskar andra partier god oppositionspolitik ett bra tag till.

Nominering till val
Ödmjukt tacksam är jag för stödet jag fått från medlemmarna i provvalet och nomineringsförslaget från den särskilda nomineringskommittén. Den 23 januari fastställs nomineringen och då kan valplaneringen preciseras och en landstingsgrupp börja anas.

God Jul
tillönskas alla som tar del av mina reflexioner.

Saturday, December 12, 2009

Reflexioner 2009:31

2009-12-04
Reflexioner 2009:31

Inrätta Hälsodepartementet!
För ett par veckor sedan avslutades Odontologiska Riksstämman, veckan efter genomfördes Kvalitetsmässan och Politikerdagarna i Göteborg och förra genomfördes Läkarsällskapets Riksstämma. Jag har haft tillfälle att delta i många intressanta seminarier och haft förmånen att möta många intressanta människor under dessa evenemang.
Vid några tillfällen har jag tagit upp en fråga jag aktualiserade tidigare den här hösten. Det handlar om en departementsreform. Jag skulle önska, att några fler började fundera och ge bidrag till en lösning. Hittills har jag enbart fått stöd för idén. Jag är riktigt nyfiken på vilka argument det finns emot idén.
Första gången jag tog upp frågan var i augusti 2005, dvs. ett år före senaste valet. Den gången skrev jag bl.a.: ”Inrätta ett hälsodepartement som tar ett helhetsgrepp om hälsa, ohälsa, arbetsmiljöfrågorna, medicinsk forskning och utveckling.”
Så här tänker jag att det skulle kunna bli:
- Nuvarande Socialdepartementet byter namn (och behåller ett par KD-ministrar…)
- Det nya namnet blir Hälsodepartementet
- Hanteringen av Systembolaget flyttar till Näringsdepartementet
- Pensionerna hanteras av Arbetsmarknadsdepartementet
- Sjukförsäkringen flyttas också till Arbetsmarknadsdepartementet till dess en regionreform genomförts. Då tar sjukvårdshuvudmännen, regioner/landsting över…
- Det nya Hälsodepartementet får ansvaret för den medicinska och odontologiska utbildningen och forskningen.
I övrigt behålles nuvarande Socialdepartementets uppgifter.

För denna reform behövs ingen statlig utredning. Därför kan den vara i funktion i början av oktober nästa år.

Europamästare i vaccinering!
Det måste vara alliansregeringens förtjänst att Sverige är bäst i Europa på att hantera pandemivaccineringen. Därför skall ett folkets och ett massmedias tack riktas till folkhälsoministern Maria Larsson. Hon hanterades inte särskilt välvilligt av massmedia under inledningsskedet av pandemihanteringen. Hennes pressinformationer tillsammans med Läkemedelsverket och Socialstyrelsen och SKL ifrågasattes. Men titta nu i facit! Tack, Maria, och god fortsättning!


Ett tänkvärt citat:
”We´ve got a story to tell that isn´t just against something but for something, We know that we´re the party of opportunity.”
Barack Obama