Friday, November 30, 2012

Handelskammaren är med!


Handelskammaren på rätt vattenspår
Dagens Nyheter
30 Nov 2012

Handelskammaren tror på några ganska långa båtpendlingslinjer. En går från Hemmesta på Värmdö till Gamla stan/Slussen. En annan går från Näsbypark via Djursholm, Stocksund, Lidingö och Värtan till Nybroviken. En tredje går från Tappström på Ekerö via...read more...
Tech Tags:

En stad på vatten kräver kollektivtrafik på vatten är en sanning Kristdmeokraterna länge drivit. Och i Stockholm finns vattnet överallt och är en viktig del av stadens identitet och särart, men vattenvägarna utnyttjas väldigt lite, långt mindre än i andra europeiska storstäder. Vi bygger nu dessutom alltmer kontor och bostäder i gamla hamnområden och på sjönära industrimark. Risken är stor att vi helt bygger bort möjligheten till framtida transportalternativ med fartyg som behövs när staden utvecklas och växer. Utöka därför kollektiv båttrafik för passagerare i Stockholms inre och yttre farvatten. En utökning av existerande båttrafik är helt nödvändig när Stockholm växer längs sjösidorna, dessutom så mycket mer än beräknat. Även om Stockholm står inför andra stora infrastruktursatsningar är det verkligen i stadens intresse att minska biltrafik från kranskommunerna; allt för att undvika trafikinfarkt i centrum. Sjötrafik är sjölvfallet ingen alternativlösning till tunnelbanan men ett mycket viktigt och seriöst komplement. Skönt att Handelskammaren och Miljöpartiet nu är med oss Kristdemokrater i denna fråga och inte mot oss. Kan vi komma överens om Vårdval Stockholm kan vi nog komma överns även om kollektivtrafik på vatten.

Thursday, November 29, 2012

Föredömlig artikel om patientsäkerhet

Dagens samhälles föredömligt omfattande reportage sätter fokus på sjukvårdens absolut viktigaste fråga, patientsäkerheten. Personligen har jag arbetat med frågan, sen jag fick upp ögonen för patientsäkerhetsfrågan på en konferens 2001. Att uppskattningsvis mer än 600 personer avlider i Stockholms län på grund av misstag i vården är ett gigantiskt underbetyg. Under de senaste åren, när jag har haft ansvaret för frågan, så har vi introducerat en mycket populär årlig  patientsäkerhetskonferens för vårdens medarbetare, vi har tagit fram en informationsfilm om patientsäkerhet, vårt datasystem Händelsevis får ständigt fler enheter som rapporterar in riskfyllda händelser mm.  I Dagens Samhälle beskriver olika verksamhetschefer inom vården var de ser de största riskerna. Överlämning mellan olika vårdenheter, brist på vårdplatser och datasystem som inte kan kommunicera ses som stora problem. Jag delar denna bild, och samtliga dessa områden, jobbar vi aktivt med, men mycket mer måste göras. Jag vill utmana alla mina kollegor bland beslutsfattare inom hälso- och sjukvården att hitta nyskapande sätt att ta oss an denna angelägna fråga. Jag vill inleda med ett konkret förslag. Idag får inte ambulanspersonal vidarebefordra information om patienten till nästa vårdgivare, om det är så att patienten inte är kontaktbar, men inte bedöms vara i ett livshotande tillstånd. Detta är helt oacceptabelt och Datainspektionen borde inte tillåtas att förhindra våra duktiga medarbetare från att göra sitt bästa för att rädda liv.

Stig Nyman
Kristdemokratiskt landstingsråd

Monday, November 26, 2012

Inför en regional äldrepeng!


Stockholms län växer, idag finns här 320 000 personer över 65 år. Av dessa bedöms cirka 4,5 procent ha så stora behov av omvårdnad och hälso- och sjukvård att de behöver bo på ett äldreboende. Idag anvisas dessa äldre ett boende i sin kommun, oftast beroende på var det för dagen finns en ledig plats vilket och inte alltid efter den äldres egna önskemål och behov.

Det finns idag exempel på hur kommuner i Stockholms län upphandlat driften av äldreboende på nya sätt, med krav på olika inriktningar inom såväl vårdfilosofier som intressen, språk och kultur. Men även om Stockholmskommuner är relativt stora finns det inte underlag i varje kommun för att starta upp boenden med specifika inriktningar.

I kristdemokratiskt styrda stockholmskommuner har det funnits en tydlig strävan mot att öka möjligheten att bestämma själv även när det gäller äldreboende. Flera kommuner har gjort valfrihetsupphandlingar enligt Lagen om Valfrihetssystem (LOV) så att medborgarna får välja äldreboende inom den egna kommunen, men det räcker inte.

För att ge ökad valfrihet och mångfald måste vi också bryta igenom kommungränserna. Vi vill därför införa en regional äldrepeng, det vill säga en regional upphandling enligt LOV, där kommunerna gemensamt formulerar kvalitetskrav på verksamheterna i form av bemanning, utbildningsnivåer, servicegrad osv, och bestämmer till vilket dygnspris detta ska erbjudas.

Tillsynsmyndigheten skulle bevilja tillstånd för boenden och ansvara för tillsynen av desamma.

Alla som kan leva upp till kraven och leverera äldreboende till den kostnad som fastställts kommer därmed att kunna erbjuda sina äldreboendeplatser till samtliga äldre i länet med biståndsbeslut om äldreboende. Det skulle skapa maximal frihet för de äldre att flytta dit de verkligen vill bo – dit det är nära till anhöriga, där lägenheterna är trevliga, där språk- och kultur kan tillgodoses eller där verksamhetsinriktningen på annat vis tilltalar. Det skulle också göra det lättare för de företag som vill starta upp verksamheter med inriktning och form som de tror på, när alla Stockholms läns äldre utgör underlag.

När Stockholms län utformat och satt igång sin regionala äldrepeng och kommunöverskridande LOV kan det på sikt förhoppningsvis leda till framarbetande av en nationell äldrepeng, med tydliga kvalitetskrav och väl specificerat vad som ingår i pengen.

Vi kristdemokrater säger att valfriheten inte ska begränsas, utan utvidgas. Allt för att bättre kunna tillmötesgå människors olika behov och önskemål, där makt att välja och välja bort ligger hos den enskilde, inte hos kommunala tjänstemän eller politiker. För att ge människor den rätten, är vi beredda att ta strid. Nu är det dags för en regional äldrepeng.

Monday, November 19, 2012

Kristdemokraternas politik får effekt

(TT)
Den allmänna vaccineringen av barn mot pneumokocker är mycket effektiv. Det skriver finländska forskare i tidskriften Lancet. Efter att ha genomfört en studie bland 46 000 barn yngre än 19 månader kan forskarna konstatera att de barn som fick minst en dos skyddas mot 93 procent av de svårare infektionerna, som lunginflammation, hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. De barn som fick flera doser fick en ännu större skyddseffekt.

I Sverige erbjuds barn gratis vaccin mot pneumokocker vid tre, fem och tolv månaders ålder sedan 2009.

Nu har minst 90 procent av barnen under två år vaccinerats mot pneumokocker, antalet fall av pneumokocksjukdom har halverats i den gruppen, och inget vaccinerat barn har smittats. Kristdemokraternas förslag har alltså som förebyggande hälsoinsats räddat liv.
Vaccinationen innebär att barn under två år som är känsligast slipper livslånga hörselskador, blodförgiftning eller i värsta fall en dödlig hjärnhinneinflammation. Kristdmeokraterna är väldigt glada över att vi en gång i tiden tog beslutet att föregå Socialstyrelsens rekommendation och själva i Stockholms läns landsting lägga till pneumokockvaccination i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Inga "sprutrum" på St.Göran


Besluten är nu fattade för att påbörja byggandet lokaler för den sprutbytesverksamhet som alliansmajoriteten i Stockholms läns landsting beställde 2007. Kristdemokraterna har som utgångspunkt att möta människor i den situation de befinner sig. Det innebär att det är lika viktigt att ge människor aktiv hjälp i en utsatt situation, som att förebygga att personer hamnar i narkotikamissbruk.

Sprutbytesprojektet i Stockholm kommer att ingå i en bredare verksamhet med testning, vaccinationer, hälsosamtal och rådgivning, allt inom ramen för den smittspridningsbegränsande verksamheten. På sätt skapas förtroende och en möjlighet att sänka tröskeln in i missbruksvården och få missbrukaren ut ur missbruket.

Däremot är det inte fråga om att landstinget ska tillhandahålla lokaler på St. Göran för att de som hamnat i missbruk ska kunna injicerar narkotika i inom ramen för den vårdmiljö landstinget erbjuder. Kristdemokraterna kommer därför inte gå med på att det införs några sk. sprutrum, som finns i Oslo och nyligen tilläts i Danmark och Frankrike, inom Stockholms läns landsting.

Wednesday, November 14, 2012

”2050: Tunnelbana VS Spårväg”

Igår arrangerade Kristdemokraterna i Stockholms stad och län i samarbete med Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting en spännande och välbesökt temakväll med rubriken ”2050: Tunnelbana VS Spårväg”.
Inbjudna talare var Jens Plambeck, avdelningschef för strategisk utveckling på SL, Anna Wersäll sakkunnig inom infrastrukturfrågor på Stockholms Handelskammare och Björn Sylvén informationschef för Stockholms Spårvägar.

Bild från vänster: Björn Sylvén från Stockholms Spårvägar, Anna Wersäll från Stockholms Handelskammare och Jens Plambeck från SL.
En livlig debatt kring kostnaderna med och nyttan av spårväg respektive tunnelbanan uppstod. Från vår horisont är frågan om tunnelbana vs. spårväg väldigt enkel. Stockholmsregionen kan inte ensidigt välja att bygga ut vare sig tunnelbanan eller spårvägen, utan behöver både trafikslagen. Tunnelbanan fyller en viktig uppgift där behovet av kapacitetsstark trafik är som störst. Spårvägen är viktig för att överbrygga kapacitetsglappet mellan buss och tunnelbana samt förbättra tvärförbindelserna i regionen.

Nya tillgängliga spårvagnar för innerstaden


– Kristdemokraterna välkomnar gårdagens beslut i Trafiknämndens att påbörja anskaffandet av nya spårvagnar till Stockholms innerstad; spårvagnar byggda för att klara storstadens krav på tillgänglighet, flexibilitet, säkerhet och komfort, säger Karl Henriksson, ordförande i Färdtjänst- och tillgänglighetsberedningen, Stockholms läns landsting.

– Resenärerna blir de stora vinnare när Stockholms spårvägar byggs ut under de närmaste åren. Spårväg city kommer att förlängas från Djurgårdsbron till Ropsten och kopplas ihop med Lidingöbanan. Det finns även långt framskridna planer på att ersätta stombusslinje 4 med spårväg, fortsätter Karl Henriksson.

– Genom inköp av moderna flerledade stadsspårvagnarna kommer SL kunna avhjälpa de sista bekymren avseende tillgängligheten vid hållplatser, samtidigt som fler dörrar möjliggör för kortare hållplatstider och en högre medelhastighet, avslutar Karl Henriksson.

Fakta:
Trafiknämnden i Stockholms läns landsting beslöt den 13 november att utarbeta underlag för förnyat anskaffningsbeslut för fordon till Stockholms innerstad.

För mer information:
Karl Henriksson
Mobil: 070 – 828 24 62


Monday, November 12, 2012

Finns något att lära av en studieresa till Förenade Arabemiraten, UAE?

Stigs Reflexioner
2012:14
Mitt svar är ja på rubrikfrågan. Jag har haft möjlighet, tillsammans med vår landstingsgrupp, att besöka tre av emiraten i UAE under förra veckan. Låt mig ge lite bakgrund till vårt motiv att välja området för den här mandatperiodens studieresa och några kommentarer från min sida. Vårt fyra dagar långa besök inriktades framför allt på hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och miljösatsningar i modern samhällsbyggnad. Våra tidigare studieresor har gått till Bryssel, Edinburgh och London. Valet av UAE kan ifrågasättas med hänvisning till att demokratin är långt borta i landet. Detta faktum gäller ju flera länder i världen som tilldrar sig stort intresse för studieresor, affärer och utvecklingssamarbete med vårt land och många andra demokratiska västländer.

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkierna vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten, UAE, genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett internationellt handelscentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Landets statsbildning kan beskrivas som en federation av sju absoluta monarkier i form av schejkdömen, eller emirat. Inom varje enskilt emirat ligger all makt hos härskaren, emiren. Det finns inga politiska partier, fackföreningar eller intresseorganisationer. Allmänna val förekommer inte, även om val i begränsad omfattning förekommer. Informella familjeband betyder mer för maktutövandet än officiella titlar och positioner.

De flesta av de sju emiraten var mycket fattiga sedan pärlindustrin hamnat i kris, och inte förrän 1958 påträffades olja i Abu Dhabi och senare i två andra emirat. Med ett begynnande välstånd knöts emiraten tätare samman och 1971 blev Förenade arabemiraten en självständig federation. Abu Dhabi kom att dominera allt mer men även Dubai kunde öka sitt inflytande. Efter 1990 har en omfattande modernisering ägt rum.

Om kollektivtrafiken i Dubai
På trafikorganisationen RTA:s hemsida finns bl.a. följande information från vårt besök i måndags. ”His Excellency Mattar Al Tayer, Chairman of the Board and Executive Director of the RTA, has recently received HE Stig Nyman, Stockholm County Council Commissioner, in the presence of Mrs. Malin Appelgren, Solna Municipality Commissioner, and Karl Henriksson, Head of Public Transport, in addition to several Swedish government officials. From the RTA Abdul Mohsin Ibrahim Younes, CEO of Strategy & Corporate Governance Sector, also attended the meeting.” Måhända har man missat lite i vår information om gruppen. Men att vi gjort ett besök och fått värdefull information är det inte tu tal om. En bild från mötet är också publicerad på deras hemsida.


Hälso- och sjukvården ett viktigt utvecklingsområde
I emiratet Ajman finns ett svenskt diabetessjukhus. Vid invigningen för två år sedan medver-kade kronprinsessan Viktoria tillsammans med Sheikh Humaid bin Rashid Al Nuaimi. Diabetes-sjukhuset drivs av Global Health Partner, som är ett svenskt vårdföretag med Capios tidigare vd Per Båtelson som en av grundarna. Sjukhuset är specialiserat på vård av patienter med diabetes och dess följdsjukdomar. I samarbete med Sheikk Khalifa Hospital, som finns på samma tomt arbetar med obesitaskirurgi. Diabetes är en sjukdom som i denna del av världen är många gånger större än i Sverige. Över 20 procent av befolkningen är drabbad av sjukdomen. Och andelen drabbade ökar snabbt. Vi är vd Bengt Ternström ett stort tack skyldiga för en givande information om hälso- och sjukvården i UAE i allmänhet och det egna diabetessjukhuset i synnerhet. Detta sjukhus är definitivt en förebild för vad vi behöver satsa på i Stockholms läns landsting.

I Abu Dhabi, UAE:s huvudstad, öppnar inom kort ett sjukhus med Cleveland Clinic som uppdragstagare. Vi vet, bl.a. från samarbetet inför Nya Karolinska, att Cleveland Clinic är en av världens främsta vårdorganisationer i fråga om sjukvårdsutveckling. Vi hade förmånen att möta ledningen för det nya sjukhuset som planeras för invigning under nästa år. Bland dem A. Marc Harrison, CEO. Vi mötte också Marc Paul Choufani, Senior Vice President i Mubadala Health Care Unit ([ http://www.mubadala.ae/portfolio/healthcare ]http://www.mubadala.ae/portfolio/healthcare). Även länken till Cleveland Clinic Abu Dahbi är värd ett besök för intressant fördjupning. http://www.clevelandclinicabudhabi.ae/Pages/default.aspx

I Abu Dahbis närhet besökte vi ledningen för ett spännande miljöprojekt, ”Masdar City”. Besök gärna deras hemsida. Här är länken: [ http://www.masdarcity.ae/en/ ]http://www.masdarcity.ae/en/

I torsdags besökte vi Dubai Healthcare City. Under ledning av the Business Development Manager, Mr Khider Mustafa Bashir, fick vi en livfull och inspirerande visning och lektion i modern utveckling av hälso- och sjukvård. I långa stycken så tyckte jag mig uppfatta att man har samma vision för utvecklingen av hälso- och sjukvården i Dubai Health Care City, som varit och är vägledande för oss i SLL i fråga om Nya Karolinska och Framtidsplanen för hälso- och sjukvården. Antalet vårdplatser i området, omkring 750, rimmar väl med SLL och NKS. För intresserade är detta länken till fördjupning: [ http://www.dhcc.ae/ ]http://www.dhcc.ae/

Dagens ”Stig reflexioner”blev mer en reserapport än sedvanliga reflexioner. Jag hoppas att det kan uppskattas.

Ett tänkvärt citat:
“Difficulty is the excuse history never accepts.”
Edward R. Murrow

Stig Nyman, kristdemokrat

Forsknings- och äldrelandstingsråd



Friday, November 9, 2012

Kristdemokratiska reformer


”Nya” Vårdval Stockholm ger större plats åt äldre
Annika Folcker Aschan annika.folcker@dn.se
Dagens Nyheter
9 Nov 2012

Det har snart gått fem år sedan den borgerliga majoriteten införde Vårdval Stockholm för husläkare. Resultat: Stockholmarna går oftare än någonsin till doktorn. Det har blivit lätt att få en läkartid. Men kritikerna har hela tiden hävdat att en...read more...

Kristdemokraterna vi Stockholms läns landsting fortsätter att förbättra äldrevården inom Vårdval Stockholm. Vår vision som nu får mer genomslag omfattar ser ett samlat omhändertagande för att undvika att äldre faller mellan stolarna, VIP-status för äldre i vården, akutvårdsgaranti för alla, bättre kontroll av läkemedelsanvändningen samt en värdig vård i livets slutskede.